Dan TIMOTIN - Matematician


Membru corespondent 2022

S-a născut la București în 24 ianuarie 1953. După absolvirea Liceului „Nicolae Bălcescu“ din București (actualmente Colegiul Național „Sfântul Sava“) în anul 1971, a urmat cursurile Facultății de Matematică a Universității din București, obținând diploma de licență în 1975 și diploma de specializare în analiză matematică în 1976. Devine doctor în matematică în anul 1986, în cadrul aceleiași universități, cu o teză coordonată de Dan-Virgil Voiculescu.

După absolvirea facultății a activat timp de trei ani în cadrul Centrului de calcul al Întreprinderii Geologice și Geofizice pentru Hidrocarburi. Din 1979 s-a transferat la Secția de matematică a INCREST, pe structura căreia s-a reînființat în 1990 Institutul de Matematică al Academiei Române. A activat neîntrerupt în cadrul institutului, obținând gradul de cercetător științific I în anul 1997. Din 2014 ocupă funcția de director adjunct al instituției.

A susținut cursuri pentru studiile de licență la Universitatea din București și la Universitatea Politehnica din București. A predat un curs de teoria operatorilor pentru studiile masterale ale Universității din București.

A fost visiting professor la Universitățile din Bordeaux, Lille, Lyon și Besançon în Franța, Georgia Tech, Georgia State și Indiana University în SUA; a predat un curs de teoria operatorilor și teoria sistemelor la Georgia Institute of Technology pentru studiile de masterat.

A fost visiting professor la Abdus Salam School of Mathematical Sciences în Pakistan.

A susținut peste 50 de prezentări invitate la conferințe internaționale din 12 țări și peste 60 de expunerila ev enimente științifice din străinătate. A făcut parte din comitetele de organizare a peste 30 de manifestări cu participare internațională.

Domenii de cercetare: analiza funcțională ca domeniu general. Cele mai multe lucrări se încadrează în domeniul operatorilor pe spații Hilbert, în particular teoria dilatării multioperatoriale, comportamentul dilatărilor la perturbări de rang finit, tipuri speciale de operatori pe spații de funcții, extinderi de funcții pozitiv definite operatoriale, aplicații în teoria sistemelor.

Cărți

1998-1999 Analiză matematică, în colaborare cu A. Halanay și R.N. Gologan, volumele I și II, Editura Matrixrom

2017 Recent Advances in Operator Theory and Operator Algebras, în colaborare cu H. Bercovici, D. Kerr și E. Katsoulis, CRC Press

Director al proiectului PN-II-ID-PCE-2011-3-0119: „Multidimensional operator theory: reproducing kernel spaces, noncommutative functions, moment problems, and generalized dilation results“.

- Membru al American Mathematical Society

- Premiul „Simion Stoilow“ al Academiei Române, 2013