Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

La împlinirea a 100 de ani de la nasterea economistului Victor Jinga, în Sala de Consiliu Academiei Române, s-a desfasurat, în ziua de 2 martie 2001, o sesiune omagiala, organizata de Sectia de Stiinte economice, juridice si sociologie, Comisia de istorie economica si istoria gândirii economice a Academiei Române, în colaborare cu Universitatea din Oradea.

Acad. Virgil Cândea, vicepresedinte al Academiei Române, a subliniat, în deschidere, ca Profesorul Victor Jinga a ramas în memoria stiintei românesti ca economist… prezenta lui în cultura si viata publica româneasca a fost puternica, luminoasa, binefacatoare… a fost unul dintre cei mai hotarâti protestatari împotriva dictatului de la Viena si dintre cei mai activi luptatori antitotalitari, pentru democratie, luând atitudine împotriva dictaturilor de dreapta si de stânga… platind aceasta atitudine cu umilinte suferinte si închisoare, fara a parasi, pâna la sfârsitul vietii, armele pe care le-a mânuit cel mai bine - cercetarea stiintifica si reflectia asupra problemelor de baza ale economiei românesti.

Acad. Iulian Vacarel, moderatorul lucrarilor sesiunii, a vorbit despre Viata si opera economistului Victor Jinga. Nascut la 2 martie 1901, la Sacele Brasovului, Victor Jinga a urmat cursurile Institutului Superior de Stiinte Economice din Venetia, dupa ocuparea mai multor functii în institutii de profil, a devenit, prin concurs, cadru didactic la Academia de înalte studii comerciale si industriale din Cluj, unde si-a desfasurat activitatea profesorala si de cercetare aproape douazeci de ani, publicând 37 de studii, carti si cursuri, colaborând la importante ziare si reviste economice, politice si de cultura. Pentru înalta sa tinuta profesionala si morala, studentii îi spuneau cu recunostinta Înaltul prelat. Anii1940 - 1949 au fost ani de suferinte si sperante, dar si de munca îndârjita, concretizata în numeroase lucrari si studii . Dintre acestea amintim doar lucrarea în doua volume Probleme fundamentale ale Transilvaniei, aparuta în 1945. Epurat din învatamânt în 1947, Victor Jinga a fost, între 1949 - 1963 întemnitat în închisorile comuniste. Nu a încetat sa cerceteze, sa gândeasca, sa scrie si sa publice atât cât a fost cu putinta, multe din articole si studii ramânând în manuscris. S-a stins din viata la 1 iulie 1990.

Comunicarile sustinute de prof. Victor Axenciuc, prof. Maria Muresan, prof. Dumitru Muresan, prof. Gh. Olah, prof. Nicolae I. Valeanu, prof. Vasile Bozga, prof. Delia Cocheci, prof.Ioan Lumperdean, prof.Traian Udrea, prof. Mihai D. Drecin au prezentat aspecte importante din viata si opera acestui mare om de stiinta si patriot ramas în istoria gândirii economice românesti ca un model de demnitate intelectuala si morala.

Au participat membri ai Academiei Române, personalitati ale vietii politice, specialisti într-un act de cuvenit omagiu fata personalitatea lui Victor Jinga, care marturisea un crez de viata când scria: Din istorie trebuie retinut si propagat numai ceea ce serveste la propasirea ideilor nobile ale dezvoltarii societatii umane, la stabilirea adevarurilor incontestabile pe care se cladesc drepturile si din care rezulta obligatiile unei natiuni si ale unui stat în raport cu ele însile si cu celelalte natiuni si state.