Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT (program)

În Aula Academiei Române s-a desfasurat, în ziua de 7 martie 2001, simpozionul cu tema Tudor Tanasescu si scoala româneasca de electronica, prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la nasterea profesorului, organizat de Sectia de Stiinta si Tehnologia Informatiei, Comitetul Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii (CRIFST) în colaborare cu Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Politehnica Bucuresti, Catedra de dispozitive, circuite si aparate electronice.

Acad. Mihai Draganescu, presedintele Sectiei, care a condus lucrarile, a facut în deschidere, o ampla prezentare a vietii si operei stiintifice a omului de stiinta si profesorului Tudor Tanasescu (1901- 1961), întemeietorul recunoscut al scolii românesti de electronica, prin deschiderea unor câmpuri noi de activitate în domeniul electronicii în domeniul electronicii în tara noastra, prin activitatea de management al cercetarii pe care putin oameni de stiinta îl reusesc Nascut la 2 martie 1901, în Bucuresti, Tudor Tanasescu, a urmat cursurile Scolii Politehnice din Bucuresti si le-a continuat la Colegiul Marconi din Anglia. În 1940 si-a luat doctoratul cu teza Conditiile de lucru ale radioamplificatoarelor modulate. Asistent, conferentiar, profesor si sef al Catedrei de Electronica la Institutul Politehnic din Bucuresti, Tudor Tanasescu a desfasurat o bogata activitate didactica si stiintifica, reusind o serie de premiere stiintifice si tehnice, contribuind la formarea unui învatamânt politehnic pentru radiotelecomunicatii, la dezvoltarea radiodifuziunii, legându-si numele de începuturile industriei noastre electronice. Între 1957- 1959 a fost la Institutul Unificat de Cercetari Nucleare de la Dubna. Contributiile sale stiintifice sunt cuprinse în mai multe lucrari din care amintim Asupra solutionarii tehnice a problemei radiodifuziunii în România (1940); Combaterea perturbarilor radiofonice(1940) Circuite electronice(1952); Tuburi si circuite electronice(1955-1957); Introducere în electronica industriala (1959). A fost ales membru corespondent al Academiei în anul 1952.Începând din anul 1990, un premiu al Academiei Române poarta numele Tudor Tanasescu.

Despre contributiile stiintifice ale lui Tudor Tanasescu, despre calitatile de profesor, creator de scoala stiintifica au vorbit prof.Adrian Rusu, membru corespondent al Academiei Române, Prof. Marin Dragulinescu, decanul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii (UPB), prof. Vasile Catuneanu, prof. Marius Guran, prof.Marius Petrascu, dr. Nicolae Vâlcov, prof. Gh. Brezeanu, dr. Marin Badila, prof. Mircea Bodea si prof. Mircea Petrescu.

Au participat acad. Florin Filip, vicepresedinte al Academiei Române, membri ai Academiei Române, cadre universitare, fosti si colaboratori, care astfel au adus un cuvenit omagiu Savantului- Profesorului si Omului Tudor Tanasescu., un model de personalitate intrat în istoria stiintei si înca viu în memoria celor care odinioara i-au fost studenti, pentru ca, scoala întemeiata de el este si a unei moralitati superioare. Fapt cu atât mai important cu cât, cum spunea acad. Mihai Draganescu, în societatea viitorului, care va fi si una a cunoasterii si a constiintei, valorile morale vor avea un rol esential.