Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

În Aula Academiei Române au  început în ziua de 14 iunie lucrarile celei de a V-a conferinte "Modelarea structural-fenomenologica cu tema Categorii si functori pentru modelarea realitatii; rationament inductiv", organizata de Sectia de Stiinta si Tehnologia Informatiei, Comitetul Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii (CRIFST), Centrul de cercetari în învatarea automata, prelucrarea limbajului natural si modelare conceptuala, Centru pentru noi arhitecturi electronice si Grupul de studii interdisciplinare ale Academiei Române.


În deschidere, acad. Mihai Draganescu, presedintele Sectiei, împreuna cu Menas Kafatos din USA au prezentat comunicarea "Despre stiinta integrativa", un demers riguros argumentat despre evolutia cunoasterii contemporane, stiintifice si filosofice, spre o stiinta integrativa, care sa poata cuprinde, într-o explicatie unitara cunostintele acumulate, într-un patern conceptual adecvat. 

De aici nevoia de a utiliza teoria categoriilor si functorilor despre care au vorbit Goro Kato (USA. Japan), Gheorghe Stefanescu si Virgil Emil Cazanescu

Yves Kodratoff (Franta) si Teodor Dima, membru corespondent al Academiei Române au sustinut comunicari privind valoarea rationamentului inductiv. 

În comunicarile care au urmat, Richiard Amoroso a prezentat bazele fizice ale constiintei; Gorun Manolescu - modelarea integrativa arhitecturala; Cornel Popa - modelarea disputelor argumentative. 

În cea de a doua zi a lucrarilor au sustinut comunicari Horia Nicolae Teodorescu, membru corespondent al Academiei Române,  Stefan Trausan-Matu, Paul Caravia, Stefan Iancu, Ionut Isac, Nicolae Bulz, Manuel Vais, care au detaliat si aprofundat aspecte ale  stiintifice si filosofice ale modelarii structural - fenemenologice, ale   categoriilor si functorilor pentru modelarea realitatii si aplicarii rationamentului inductiv.


(program) 


Au participat membri ai Academiei Române, specialisti, cercetatori interesati de virtutile explicative ale acestei stiinte integrative. 


La Casa Oamenilor de Stiinta a avut loc o conferinta de presa în cadrul careia acad. Mihai Draganescu, Goro Kato, Rrichiard Amoroso si Yves Kondratoff au vorbit despre posibilitatile acestei stiinte integrative de a explica existenta în toata complexitatea ei, având ca suport un aparat conceptul matematic. 

Ziaristii prezenti au pus întrebari si raspunsurile date au reliefat faptul ca aceasta a V-a editie a Conferintei a deschis noi perspective de întelegere a realitatii si omului.