Home

Contact us

Agenda

Centenarul nasterii lui Elie Carafoli
Savantul, Profesorul, Omul

Personalitate de prestigiu a stiintei românesti, Elie Carafoli (1901-1983) a fost omagiat în cadrul unei simpozion international, desfasurat în ziua de 19 octombrie în Aula Academiei Române, organizat de Academia Româna, Facultatea de Inginerie Aerospatiala si Institutul National de Cercetari Aerospatiale.

Absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti, Elie Carafoli si-a luat doctoratul în 1928 la Paris cu teza Contributii la teoria sustentatei în aerodinamica, începându-si cariera universitara în capitala Frantei, unde a publicat mai multe comunicari la Academia de Stiinte si a realizat instalatii  care i-au consacrat numele. Întors în tara, a inaugurat cursul de aerodinamica si mecanica avionului, desfasurând o valoroasa activitate didactica si stiintifica, fiind considerat, pe drept cuvânt, fondatorul scolii românesti de aerodinamica. Rezultatele cercetarilor si experimentelor sale, astazi repere în istoria stiintei, se regasesc în numeroase lucrari, studii si articole publicate singur sau în colaborare, în tara si în strainatate, între care tratatul de Aerodinamica este considerat o lucrare clasica în acest domeniu.

Dintre contributiile sale amintim profilele aripilor cu bordul de fuga alungit, care îi poarta numele, realizarea aripilor cu anvergura finita, elaborarea analogiei hidrodinamice pentru studiul aripilor în regim supersonic si a programului prioritar de aviatie, imaginarea aripilor cu jeturi laterale s.a.

A fost director al Institutului de Mecanica Aplicata. În semn de recunoastere a valorii întregii sale activitati stiintifice a fost ales membru al mai multor academii si institute de profil internationale. Ales membru titular al Academiei Române în 1948, Elie Carafoli a îndeplinit functia de presedinte al sectiei de Stiinte Tehnice din anul 1966 pâna în 1983, când s-a stins din viata.

Cu un caracter evocator, comunicarile din prima parte a simpozionului au reliefat calitatile deosebite ale magistrului, savantului si omului Elie Carafoli, despre care au vorbit acad. Radu Voinea, presedintele Sectiei de Stiinte Tehnice a Academiei Române, Corneliu Berbente, Dan Pantazopol, Mihai Neamtu si Florin Zaganescu.

Lucrarile simpozionului au continuat si a doua zi, cele peste treizeci de  comunicari, sustinute de fosti studenti si colaboratori, punând în evidenta aspecte stiintifice a caror valoare este sustinuta prin dezvoltarea lor în conditiile noi ale modernizarii domeniului în care numele sau ramâne  ca un model, pe care fostii discipoli, azi nume de prestigiu, îl cinstesc continuându-i activitatea.