Home

Contact us

Agenda

COMUNICAT

La īmplinirea unui secol de la nastere, acad. Ilie Murgulescu (1902-1991) a fost omagiat īn cadrul unei sesiuni comemorative, organizata de Academia Romāna si Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romāne, a facut un portret al savantului, profesorului si academicianului Ilie Murgulescu, prezentāndu-l ca un model pentru toti acei care l-au cunoscut, iar a fi mode este  privilegiul celor care unesc o inteligenta iesita din comun cu un caracter iesit din comun.

Situāndu-l īn epoca īn care a trait īmpreuna cu alte personalitati ale chimiei romānesti, prof. Ecaterina Andronescu, ministru Educatiei si Cercetarii, a evocat personalitatea lui Ilie Murgulescu ca pe aceea a unui ctitor de scoala, rector, om de stiinta, ministru care a promovat cu perseverenta criteriul valorii. Toate īl aseaza īn pozitia de reper, de model de care ai nevoie, la orice vārsta ai avea, ca sa nu ratacesti drumul.

Absolvent al facultatii de Stiinte din Cluj, unde si-a sustinut si doctoratul, Ilie Murgulescu a fost, rānd pe rānd profesor la Institutul Politehnic din Timisoara, apoi la Bucuresti, rector al acestor prestigioase institutii de īnvatamānt tehnic superior, ministru al Īnvatamāntului, ministru al Īnvatamāntului si Culturii, presedinte al Academiei Romāne, ocupānd si alte functii de conducere īn aparatul de stat. A desfasurat o intensa si rodnica munca de cercetare stiintifica īn domeniile chimiei analitice, chimiei fizice si chimiei anorganice, unde a adus numeroase contributii care l-au consacrat īn chimia romāneasca si mondiala. Rezultatele acestor cercetari au fost publicate īn peste 200 de lucrari si studii aparute īn reviste de specialitate din tara si strainatate. Valoarea lor a fost consacrata si de alegerea lui Ilie Murgulescu ca membru al academiilor de stiinte din Budapesta, Moscova, New York, Praga, Sofia, al Societatii franceze de Chimie, al Societatii Internationale de Electrochimie. A fost ales membru corespondent al Academiei Romāne īn anul 1948 si membru titular īn anul 1952. A avut calitatea de vicepresedinte al acestei prestigioase institutii īntre anii 1959-1963 si presedinte īntre 1963-1966.

Comunicarile care au urmat au reusit sa ofere o imagine a  personalitatii  Savantului, Profesorului si Omului Ilie Murgulescu īntr-un cuvenit si calduros omagiu adus celui ce este īnca atāt de viu īn amintirea colaboratorilor si discipolilor. Astfel au fost comunicarile sustinute de:

  • acad. Victor Sahini - I.G. Murgulescu, personalitate a chimiei romānesti din secolul XX ;

  • acad. Cristofor Simionescu - Academicianul Ilie Murgulescu īn serviciu scolii, stiintei si culturii romānesti;

  • prof. Gabriel Tepelea, membru de onoare al Academiei Romāne, - Amintiri despre Ilie Murgulescu ca ministru al īnvatamāntului;

  • prof. Tatiana Oncescu - Catedra de chimie fizica a Universitatii din Bucuresti īn primii ani de la īnfiintare;

  • prof. Rodica Vālcu - Cercetarea stiintifica la Catedra de chimie fizica īn perioada 1949-1972;

  • dr. Nicolae Ionescu - Institutul de chimie fizica al Academiei Romāne, creatia acad. Ilie Murgulescu;

  • prof. Eugen Segal, membru corespondent al Academiei Romāne - Prof. Ilie Murgulescu si predarea chimiei fizice la Universitate;

  • dr. Stefania Zuca - Cercetarile de chimie fizica a fluidelor ionice, contributii ale scolii din Bucuresti;

  • prof. Cristina Mandravel - Prof. Ilie Murgulescu, asa cum l-am cunoscut īn ultimii ani de viata.

Au participat acad. Maya Simionescu, acad. Virgil Cāndea, acad. Florin Gh. Filip, vicepresedinti ai Academiei Romāne, membri ai Academiei Romāne, cadre didactice universitare, cercetatori, specialisti īntr-un act de sincer omagiu pentru cel care este un model de personalitate stiintifica, un reper īn istoria stiintei, īnvatamāntului si culturii din tara noastra.