Home

Contact us

Agenda

In memoriam - Arthur Kreindler

Sala de Consiliu a Academiei Române a gazduit în ziua de 5 martie a.c. sedinta comemorativa In memoriam - acad. Arthur Kreindler( 1900-1988), organizata de Sectia de Stiinte Medicale a Academiei Române.

În deschidere, acad. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, moderatorul lucrarilor, care a prezentat în linii generale personalitatea  academicianului Arthur Kreindler, unul dintre cei mai straluciti reprezentanti ai scolii românesti de neurologie. Actuala sedinta a fost consacrata centenarului nasterii marelui neurolog, dar s-a facut ca atunci acad. Vlad Voiculescu s-a îmbolnavit si a plecat dintre noi.

Prof. univ. dr. Constantin Popa, membru corespondent al Academiei Române, a citit comunicarea academicianului Vlad Voiculescu pe care a completat-o si nuantat-o reusind sa ofere o imagine a vietii si contributiilor stiintifice care au facut din acad. Arthur Kreindler un nume de referinta în neurologia româneasca si mondiala. Nascut în 1900, Acad. Arthur Kreindler a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti si în 1926 si-a sustinut doctoratul cu teme Tonusul vegetativ si problemele sale farmacologice. Si-a continuat specializarea la Paris si, întors în tara si-a început activitatea didactica si pedagogica, fiind medic primar neurolog si ajungând profesor de clinica neurologica la Institutul de Medicina si Farmacie si director al Institutului de Neurologie din Bucuresti. În 1935, împreuna cu Gheorghe Marinescu a elaborat o ampla monografie privind reflexele conditionate în fiziologie si psihiatrie, pentru ca în 1947 sa scrie o lucrare despre reflexele conditionate. Dintre preocuparile care l-au facut recunoscut ca o mare personalitate amintim pe cele privind studiul epilepsiei, nevroza actenica, anatomia functionala a sistemului nervos, fiziologia si fiziopatologia creierului mic, patogenia si tratamentul afaziei, mecanismele accidentelor vasculare cerebrale, sechelele neurologice ale traumatismelor cerebrale. Rezultatele acestor cercetari au fost cuprinse în numeroase lucrari astazi de referinta cum sunt: Actiunea electrica a scoartei cerebrale(1948); Nevroza astenica(1956, în colaborare); La physiologie et physiopathologie du cervelt(1958, în colaborare); Die Neurasthenie(1961); Nevroza infantila(1965); Dinamica proceselor cerebrale(1967); Afazia(1970, în colaborare); Neurologia(2 volume; 1971, 1972) Infarctul cerebral si hemoragia cerebrala(1972); Agnozii si aparaxii(1977). A fost ales membru titular al Academiei Române în anul 1948, dupa cum a fost membru al mai multor academii si societati stiintifice din strainatate. Ca discipol si colaborator al lui Arthur Kreindler, acad. Vlad Voiculescu scria: am fost impresionat de gândirea sa analitica, capacitatea de munca, interesul sau pentru noutate si pasiunea autentica pentru cercetarea stiintifica…Entuziasmul contagios al Profesorului Kreindler a animat activitatea stiintifica neurologica din toata tara…Calitatile de om de stiinta ale Profesorului Kreindler erau dublate de calitati umane tot atât de remarcabile. Era apropiat de elevii sai, le împartasea cu generozitate cunostintele sale si se bucura de succesul lor. Avea pentru ei sensibilitate si o larga întelegere. Dupa trecerea anilor îl putem considera un exemplu pentru neurologii de azi si pentru cei ce vor urma. Dintre completarile aduse de prof. dr. Constantin Popa am retinut ideea ca între acad. Atrhur Kreindler si acad. Vlad Voiculescu a fost una relatie exemplara între profesorul si discipolul care devine, în timp, colaborator.

Discutiile care au urmat au îmbogatit si aprofundat aceste idei oferind imaginea unui adevarat model pe care acad. Arthur Kreindler l-a daruit  cu atâta generozitate încât este si ramâne viu pentru cei, care urmându-l, duc mai departe spiritul scolii românesti de neurologie. În acest context a fost reliefata ideea elaborarii unei istorii a medicinii românesti, a neurologiei românesti în special. Au vorbit prof. univ. Alexandru Serbanescu, prof. univ. Vlad Ciurea, dr. Dan Psadda, dr. Gheorghe Benga, membru corespondent al Academiei Române, prof. dr. Constantin Dumitru, dr. Radu Rogozea.

Au participat membri ai Academiei Române, , cadre didactice universitare, medici.