Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

La împlinirea vârstei de 80 de ani, acad. Dan Berindei, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie, a fost sărbătorit de comunitatea ştiinţifică, în ziua de 3 noiembrie 2003, în cadrul unei şedinţe speciale a Prezidiului Academiei Române.

Acad, Eugen Simion, preşedintele Academiei Române,  exprimându-şi bucuria de a-l sărbători împreună pe acad. Dan Berindei, l-a caracterizat pe distinsul istoric ca pe “un european de la Dunăre” şi în aceşti ani a colaborat extraordinar de bine cu Domnia sa şi cu Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie. Au apărut primele opt volume din Tratatul de Istoria Românilor şi acum este în pregătire cel de al IX-lea, pe care acad. Dan Berindei l-a coordonat. Autor al unei opere impresionante, acad. Dan Berindei a trecut, împreună cu Doamna Ioana Berindei,  prin multe tragedii şi a reuşit să-ţi păstreze “firea bună, prietenoasă, deschisă, zâmbitoare. Într-un fel, s-a răzbunat pe istorie prin lucrările sale şi aceasta este ieşirea cea mai frumoasă pentru un intelectual”. Descendent al unei familii boiereşti, acad. Dan Berindei, recăpătându-şi drepturile acordate de lege le-a donat în întregime Academiei Române.

În continuare, acad. Gheorghe Vlăduţescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a evocat vizita la Craiova, oraş care a sărbătorit cum se cuvine pe istoric, al cărui operă este una exemplară. Istoria este, cum spunea Nicolae Iorga, prima carte a unei naţiuni şi pentru un specialist provocările sunt mai multe şi mai dificile, când toţi sunt atâţia oameni interesaţi de trecut. “Şansa istoricului este a face din trecut o şansă de a îmbogăţi prezentul şi acad. Dan Berindei a contribuit la reintegrarea trecutului în istoria noastră vie”.

Acad. Ştefan Ştefănescu, coordonatorul lucrării Identitate naţională şi spirit european - Academicianul Dan Berindei la 80 de ani,  apărută la Ed. Enciclopedică şi lansată cu acest prilej a evocat pe larg anii în care a colaborat cu acad. Dan Berindei la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, stăruind îndeosebi pe organizarea Congresului Internaţional de Istorie  din 1980 de la Bucureşti, care a fost un real succes al şcolii româneşti de istoriografie şi o deschidere pentru cercetarea ştiinţifică de specialitate. A participat la numeroase reuniuni ştiinţifice şi prestigiul internaţional de care se bucură este  ilustrat şi de numărul mare de specialişti de peste hotare care au ţinut să contribuie la apariţia acestui volum omagial. De aceea, aniversarea acad, Dan Berindei este  şi “un moment de sărbătoare pentru ştiinţa românească”. Adresându-se D-nei Ioana Berindei, acad. Ştefan Ştefănescu a supus că opera istoricului se datorează şi faptului că a găsit în familie acea forţă morală, care l-a făcut să depăşească dificultăţile şi “azi, sărbătorindu-l pe Dan, vă sărbătorim şi pe Dvs.”

A urmat acad. Fănuş Neagu, care în fermecătorul său stil, amintind de acei “duşmani” care îşi mai fac auzită vocea nu ştiu că “D-l. Profesor se sprijină în spada istoriei”. Cu toate tragediile vieţii, D-l. Profesor face parte dintre oamenii “care au sprijinit istoria, care se sprijină în sabie scriind-o şi prea puţin le pasă de măreţiile  nimicului”.

Prof. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, a citit mesajul Institutului de Istorie G. Bariţiu din Cluj-Napoca al Academiei Române, semnat de acad. Camil Mureşanu, directorul Institutului, în care se dă glas nu doar recunoştinţei ci şi admiraţiei totale faţă de opera şi activitatea acad. Dan Berindei.

În mesajul transmis de acad. Răzvan Theodorescu, ministru al Culturii şi Cultelor în care mărturiseşte “ afecţiunea profundă, respectul pentru opera sa, stima permanentă pe care am purtat-o şi o port pentru biografia sa”. În personalitatea sa este evidentă pilda generaţiilor de “boieri patrioţi pentru care înaintea interesului personal a stat mereu binele ţării”.

La rândul său, Mircea Suciu de la revista “Dosarele istoriei” şi-a manifestat bucuria de a fi părtaş la sărbătorirea “unuia dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai şcolii româneşti de istoriografie”.

Mulţumind pentru  frumoasele gânduri şi urări adresate cu prilejul aniversării, acad. Dan Berindei a mărturisit că “secretul vieţii mele este rezumat în cuvintele muncă, muncă şi iar muncă şi pentru asta am trecut mai uşor peste cei 80 de ani. O a doua componentă a fost ţara. Sunt un patriot şi mărturisesc azi când mulţi se uită urât când vorbeşti de patrie, dar pentru mine patria este totul. Patria există dincolo de orice. Aşa am făcut, aşa fac şi astăzi şi o s-o mai fac până la sfârşitul vieţii mele”. O viaţă în care a avut, dincolo de lucrările apărute, două mari succese - Congresul Internaţional de Istorie din 1980 şi  Tratatul de Istorie a Românilor. În acest context, acad. Dan Berindei a mulţumit D-lui acad. Eugen Simion, care a sprijinit acest proiect fundamental al Academiei Române. “Sunt moştenirea pe care o las celor ce vor veni”.

Au participat acad. Maya Simionescu, acad. Florin Filip, vicepreşedinţi ai Academiei Române, membri ai Academiei Române, istorici într-o împreună bucurie de a omagia pe unul dintre cei mai reprezentativi slujitori ai istoriografiei româneşti contemporane.