Interesul constant, manifestat în ultima vreme pentru Europa Răsăriteană, discuțiile politice referitoare la crearea unei Europe Unite și a integrării zonelor din Europa Răsăriteană își găsesc reflectarea și în dezbaterile de ordin cultural, cu rol major în construirea unui dialog bazat pe comprehensiunea totalizantă a trăsăturilor comune și a celor specifice ale diferitelor regiuni ale Europei.
Din această perspectivă, moartea reprezintă o temă unificatoare, pentru că analiza practicilor funerare, a atitudinilor și a reprezentărilor care au fasonat în timp a anumită mentalitate europeană față de acest eveniment comun biografiei fiecărui individ, ne poate ajuta să înțelegem mai bine o anumită evoluție a Europei dintr-o perspectivă mult mai profundă care ține de o anumită sensibilitate, de resorturile cele mai intime care susțin viața cotidiană.
Pe linia continuării eforturilor instituției de a deschide o fertilă linie de cercetare asupra Europei de Sud-Est, demonstrată, de altfel, de prima ediție a conferinței internaționale
“ANTROPOEST”, a cărei gazdă generoasă a fost tot Cetatea Banilor, colocviul internațional
“La mort et l’Orient/ Death and Orient” și-a propus să reunească o serie de specialiști din țară și străinătate, preocupați de această problematică, deopotrivă fascinantă și dificilă. Timp de trei zile, profesori și cercetători consacrați, tineri doctoranzi promițători, reprezentând varii discipline socio-umane, au intrat într-un dialog academic de cea mai bună ținută, valorificând rezultatele propriilor cercetări, oferind teme de reflecție și piste de abordare a unei teme generoase.
Organizatorii, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, Consiliul Județean Dolj și Prefectura Județului Dolj, și-au asumat o mare responsabilitate, tema fiind pentru prima dată discutată la un asemenea nivel în Europa de Răsărit. Garanția a fost însăși calitatea participanților, mulți nume sonore în domeniul lor, ceea ce a condus la o reușită culturală deosebită, nu numai la nivel național, dar și internațional, transformând Craiova pentru a doua oară succesiv într-o prezență culturală semnificativă la nivel european.
Colocviul internațional
“La Mort et l’Orient / Death and Orient”, a reunit un număr de 15 specialiști străini (Marea Britanie, Franța, Belgia, Germania, Austria, Portugalia, Spania, Irlanda, Bulgaria, Serbia, Croația, Macedonia) și 15 specialiști români și s-a desfășurat în perioada 5-8 mai 2004 în Sala de Consiliu a Palatului Administrativ
(program).
Diseminarea proiectului se va face prin editarea unui volum de studii
“Symposia. Caiete de etnologie și antropologie”, care va cuprinde comunicările prezentate și care va fi trimis tuturor instituțiilor academice din țară, dar și unor prestigioase centre de cercetare și universități din străinătate, el constituind așadar material pentru schimburile culturale interne și internaționale. Ca o noutate, volumul va fi însoțit de un DVD ce va cuprinde două filme prezentate în cadrul conferinței:
The vampire from the Tvset - producător și realizator Marina Andronache, Oltenia TV și
When they return home. Maundy Thursday in the Serbian Timoc, producător CCP Dolj, realizatori Antipa Croitoru și Mihai Fifor.
Volumul se află în lucru, urmând a fi lansat la jumătatea lunii august, la Craiova.
|