Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

„Din secretele peisajului românesc - Arheologie aeriană”  

Constanța, peninsula cu orașul antic Tomis, portul construit de Anghel Saligni; se văd parțial valurile lui Traian, zbor ianuarie 1918, fotografii aeriene realizate la inițiativa lui C. Schuchardt, care publicase în 1918 un studiu despre valurile lui Traian din Dobrogea

Valurile lui Traian au fost construite succesiv între Constanța și Cernavodă. Valul mare de piatră este caracterizat prin existența unor cetăți de forme, și dimensiuni diferite, rezultat al unor mentalități și nevoi defensive schimbate de-a lungul timpului. Valul mare de pământ are o formă mai unitară: pe valul construit cu șanț spre nord sunt în general adosate castre de dimensiuni relativ egale, pătrate și mici castella de forma dreptinghiulară. Valul mic de pământ cu șantul orientat spre sud nu are fortificații suplimentare.

 

Gura Ghermelelor, sud-est de Cernavodă jud Constanța – zona de vest a valului mare de piatră, în sudul văii Carasu, unde se află o serie deosebit de mare de fortificații, evident aparținând unor etape succesive de apărare.
Fortificația patrulateră no V se află în nordul valului, iar Fortificația dreptunghiulară no VII este tăiată de valul mare de piatră. O fortificatie semicirculară no VI se alipește valului; la răsărit de această fortificație se află o zonă închisă de un val ce pleacă de la valul mare de piatră spre sud si se închide în unghi pe latura sudică a fortificației semicirculare. In estul zonei prezentate se văd câțiva tumuli de mari dimensiuni, probabil preistorici.

continuare ...