|
Cu prilejul centenarului Corneliu Baba, la Sala de Expoziții a Bibliotecii Academiei Române, a fost deschisă o a doua expoziție cu lucrări ale marelui maestru al picturii românești. O parte dintre tablouri, majoritatea picturi în ulei aparțin colecției particulare a avocatului Gheorghe Mușat. În rest, expoziția cuprinde lucrări de grafică din Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române. În deschidere, acad.
Marius Sala, vicepreședinte al Academiei Române, a vorbit despre talentul de portretist al lui Corneliu Baba. Pentru drd.
Cătălina Macovei, șeful Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române,
"În singurătatea atelierului, actul creator este însoțit de polifonia muzicii, cea care se reflectă și pe foaia de caiet, pe care schița unui portret scoate din adâncuri, din ce în ce mai multă culoare, într-un joc al negrului cu ocru și roșu-brun, un întuneric care se colorează și se pierde în noapte, în care chipul devine chintesență și gestul reflectă ideea. Corneliu Baba a simțit nevoia să-și exprime căutările în sute de studii și schițe pentru același subiect, ele au valoare în sine prin componenta filosofică, prin ale cărei componente picturale, artistul tindea spre perfecțiune". Prefațând catalogul, editat în condiții grafice excelente, acad.
Dan Grigorescu trasează un drum al creațiilor sale, unul „recognoscibil ca a fi al său”. Este un drum care „implică marile sinteze ale ideii și ale formei”. De aceea, se poate vorbi „de un stil Corneliu Baba”, „un stil ce ilustrează o viziune care s-a instituit deopotrivă ca model estetic și moral și, care, fără îndoială, își păstrează actualitatea”. O actualitate ce poate fi reperată în studiile pentru țăran, în schițele de portrete, în portrete cum sunt a dirijorului Ionel Perlea, a lui Zambaccian, Pallady ș. a. Au participat acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, membri ai Academiei Române, personalități ale vieții culturale și, desigur, iubitori ai creației lui Corneliu Baba. Expoziția este deschisă până la 12 decembrie. Imagini
catalog expoziție
|