Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

Premiata de Academia Franceza, cartea lui Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române, Nous, la particule et monde, aparuta în versiune româneasca la Editura Polirom, a fost considerata de Michel Camus ca o adevarata revolutie. O cheie care reuneste într-o singura intuitie fundamentala fizica si metafizica. Ne aflam în fata unei noi filosofii a naturii, a unei noi gnoze, în care eruditia savantului se îngemaneaza cu profunzimea gândirii filosofice într-o fascinanta cautare a spatiului de gratie unde se întâlnesc rationalul si  irationalul, într-un fel de pariu cu necunoscutul.

Specialist în fizica teoretica la CNRS, presedinte al Centrului de Studii si Cercetari Transdisciplinare (CIRET), director al colectiei Transdisciplinarité  al Editurii Rocher, autor a numeroase lucrari, Basarab Nicolescu pledeaza cu argumente convingatoare pentru o atitudine transculturala, transreligioasa, transpolitica si transnationala, care, înnascuta fiind, poate fi învatata în masura în care în fiece fiinta exista un nucleu sacru de neatins. În traducerea lui Vasile Sporici, lucrarea Noi particula si lumea este un eveniment editorial de referinta în viata noastra intelectuala. Citind-o, poti spune împreuna cu Vintila Horia ca În prezenta a tot ce ne striveste si alieneaza, o asemenea carte ne ajuta sa continuam sa traim.

La început de mileniu si secol, Manifestul transdisciplinaritatii, de Basarab Nicolescu  configureaza un raspuns credibil la marile probleme ale lumii contemporane, prin generoasa unificare a stiintei, culturii si sacrului. Cercetarea transdisciplinara, initiata de distinsul fizician francez de origine româna, recunoscând existenta a mai multor nivele ale existentei, este mai mult decât un solid argumentat discurs teoretic despre lume, cultura si spiritul uman, propunând, cum scrie Jacob Needleman, un program pentru actiune.