|
Academia Româna
a organizat vineri, 8 noiembrie 2002, în colaborare cu Ministerul Informatiilor Publice si Arhiepiscopia Romano-Catolica Iasi, la Biblioteca Academiei Române, lansarea volumului II al cartii
“Catolicii din Moldova-universul culturii populare”, autor prof.univ.dr
Ion H. Ciubotaru, profesor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (Facultatea de Litere). |
Cartea face cunoscute publicului interesat rezultatele cercetarii efectuate de autor asupra universului culturii populare din satele catolicilor moldoveni. Acest volum este dedicat investigarii obiceiurilor traditionale
- unul dintre cele mai importante compartimente ale spiritualitatii folclorice, întrucât obiceiurile cumuleaza în structura lor credinte si practici rituale care au supravietuit pâna în zilele noastre, fara a li se modifica sensurile de odinioara.
Prin intermediul acestei carti, prof. Ion H. Ciubotaru pledeaza pentru identitatea româneasca a catolicilor (inclusiv a majoritatii ceangailor) din Moldova provocând specialistii unguri, interesati de încadrarea identitatii romano-catolicilor (ceangai), la o analiza critica a riturilor de început, a obiceiurilor premaritale, a nuntii traditionale, a obiceiurilor funebre, precum si a Miercurii Cenusii, a Armindenului si Sânzienelor etc.
Participantii la manifestare
au fost introdusi în universul culturii populare prin prezentarile domnului prof.univ.dr. Paul Stahl, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene, a doamnei prof.univ.dr. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie si Folclor “C. Brailoiu” si a pr.prof.dr. Anton Despinescu, profesor în cadrul Institutului Teologic Romano-catolic din Iasi.
|