Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

Cu un titlu provocator si, implicit, un raspuns la polemicele actuale pe aceasta tema, cartea academicianului Gheorghe Vladutescu, vicepresedinte al Academiei Române, reprezinta o interpretare inedita a gândirii filosofice românesti din perspectiva unui tip de întelepciune proprie celui care s-a exersat îndelung în filosofia veche.

Citim, sau recitim, despre marile personalitati ale filosofiei românesti de-a lungul a patru mari capitole programatice - Despre cele trei începuturi; Directia noua. Maiorescienii; Noua spiritualitate; Independentii, pe un itinerar ideatic pe care sunt prezentati Dimitrie Cantemir, Samoil Micu si Titu Maiorescu, P. P. Negulescu, C. Radulescu Motru, Ioan Petrovici, Mircea Florian, Nae Ionescu, Mircea Eliade, Mircea Vulcanescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Vasile Conta, Camil Petrescu, I.D. Gherea, D.D. Rosca, Lucian Blaga si înca altii.

Se ajunge la anii 1944 -1944 si pâna la 1989, care înca mai asteapta un timp al lui sine ira et studio pentru a le deslusi întelesuri înca greu de înteles. Fiecare capitol începe cu bine întocmite preliminarii, în care situarea în spiritul fiecarei vremi explica înrudirile doctrinare, directiile de evolutie, chiar si atunci când este vorba de “independenti”

Aparuta la Editura Paideia, în Colectia cartilor de referinta, aceasta noua lucrarea a acad. Gheorghe Vladutescu este o astfel de carte, la care simti nevoia unor reveniri într-un exercitiu de a fi tu însuti în spatiul rostirii românesti.