Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

Cartea acad. Gheorghe Vladutescu, aparuta īn Colectia Seminar. Filosofie la Editura Polirom, reda personalitatea lui Socrate īn ipostaza lui Xenofon si aceea a lui Platon īntr-o reconstituirie istorica si filosofica a celui care a devenit o legenda si un simbol al filosofiei.

Īntrebarea care se pune este: Xenofon sau Platon, Xenofon si Platon? Raspunsul dat este unul nuantat, tinānd seama de faptul ca Socrate nu a lasat nimic scris si ca putini filosofi vor fi avut o viata care sa participe la filosolie, sa fie filosofie: Socrate, Pascal, poate Kierkegaard.

Oralitatea sa era o cale de aducere a filosofiei din cer pe pamānt; mai era o paideia, o remodelare a sufletelor si poate de aceea nici nu putea fi scrisa, necesitānd dialogul viu, metoda sa argumentativa viza descoperirea, ceea ce presupunea numeroase īncercari, cu mobilitatea si chiar viclenia de care dispunea doar oralitatea. De aceea, īnvatatura sa a trebuit sa fie reconstituita pe sursa indirecta, īn mod deosebit Xenofon si Platon, la care se adauga, fireste,  Aristotel si Aristofan.

Pe urmele lor, acad. Gh. Vladutescu reconstituie o legenda, descompune  īn semnificatii un simbol si da masura spiritului socratic, apelānd la o generoasa bibliografie. Īnchidem cartea cu sentimentul ca, dincolo de analiza, viata marelui atenian ca este o opera, anume una de obligatorie referinta pentru filosofie īn general, pentru aceea europeana īndeosebi.