Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

Aula Academiei Române a gazduit, în ziua de 14 martie 2002, o sesiune stiintifica dedicata împlinirii a 120 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu (1882 - 1941) si relansarii oficiale a activitatii Fundatiei Europene Titulescu.

În deschidere, acad. Gheorghe Vladutescu, vicepresedinte al Academiei Române, amintind ca Nicolae Titulescu a fost membru al Academiei Române din anul 1930, a subliniat ca relansarea activitatii Fundatiei care poarta numele marelui diplomat român este mai mult decât un omagiu, echivalând cu trecerea nasterii sale dintr-un fapt de istorie trecuta, în altul de istorie prezenta. Academia Româna sub a carei egida s-a întemeiat Fundatia Europeana Titulescu socoteste ca era o datorie a sa, o onoare, un privilegiu.

În alocutiunea sa, domnul Mircea Gioana, ministrul afacerilor externe al României, a afirmat ca gratie remarcabilei sale activitati diplomatice, desfasurate în favoarea pacii si colaborarii între popoare, al caror promotor neobosit a ramas pâna la sfârsitul vietii, autoritatea eminentului om de stat român si-a câstigat recunoasterea si simpatia lumii întregi. Din acest motiv, avem obligatia de a conserva si recupera materialul documentar ramas de la Nicolae Titulescu si înalta sarcina de valorificare a unui veritabil tezaur national. Preocuparile si ideile lui Nicolae Titulescu sunt pentru noi o lectie de demnitate nationala si de o evidenta actualitate. Dintre acestea au fost mentionate pacea si securitatea, protectia minoritatilor, eforturile vizând identificarea factorilor de instabilitate în Balcani, reforma organizatiilor internationale. Actualitate acestor idei este cu atât mai valoroasa cu cât România se afla astazi în fata unui examen crucial al istoriei, cel al confirmarii definitive, institutionale a României, în formatul lumii libere de astazi. Asa cum arata marele diplomat Nicolae Titulescu, întelegem sa ne asumam destinul nu ca pe o fatalitate, ci ca o provocare, acest destin neputând constitui o scuza a celor slabi, ci o proba asumata si data doar celor puternici. Este momentul când trebuie sa învatam lectiile trecutului, sa le apreciem la justa lor valoare si sa fim constienti de mostenirea pe care o avem, sa întelegem mesajul lui Titulescu, mereu amintindu-ne ca cei ce mor pentru o idee sunt eroi, al caror mesaj este un singur cuvânt: continuati!

Domnul Adrian Nastase, primul ministru al României a marturisit ca studiul documentelor lui Nicolae Titulescu mi-a întarit încrederea ca sensibilitatea si imensa lui dragoste pentru România sunt valori de care doar noi, românii suntem capabili. Ne întareste aceasta convingere istoria pe care a jalonat-o prin spiritul sau unic dar, mai ales, asa cum descoperim la fiecare aniversare a sa, chiar prezentul nostru. Subsumata acestor idei, alocutiunea domnului Adrian Nastase a oferit o imagine sintetica a starii României contemporane în context european si mondial, confirmând actualitatea viziunii lui Nicolae Titulescu. Este impresionat astazi suportul larg pe care cetatenii nostri îl acorda obiectivului aderarii la Uniunea Europeana si NATO, asumându-si prin aceasta apartenenta la sistemul economic, social si de valori european. El exprima dorinta noastra de a marca ireversibilitatea reformelor politice si economice, integrarea economica într-un sistem ordonat, care functioneaza si este capabil sa faca fata noilor sfidari ale globalizarii, accesul la cunostintele avansate. Rememorând vizionarismul si curajul actiunilor politice ale lui Nicolae Titulescu, a fost subliniat, printre altele, faptul ca a fost precursorul neobosit al luptei pentru coeziunea pan-europeana la care politica noastra contribuie zi de zi. Afirmatia a fost sustinuta de o prezentare a politicii externe a României, cu obiectivele pe care le are si exigentele carora trebuie sa le raspunda, într-o paradigma proprie: armonie, competitivitate si atractivitatea modelului de societate coeziva prin diversitate…Armonia nationala a României este confirmarea cea mai valoroasa a meritelor coeziunii prin diversitate catre care Europa Unita doreste sa se îndrepte: coeziune sociala, coeziune culturala, coeziune de interese, coeziune competitiva. În încheiere, primul ministru, într-un veritabil spirit titulescian, si-a exprimat încrederea în viitorul României într-o Europa unita, ca eforturile noastre merita si ca istoria îi va da dreptate sa fi visat la destinul puternic si respectat al României. Este o provocare peste timp a marelui înaintas, este o datorie pe care o avem pentru a-i împlini dragostea sa profunda si neîmpacata pentru poporul român.

Au participat acad. Florin Gh. Filip, acad. Marius Iosifescu, vicepresedinti ai Academiei Române, acad. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, membri ai Academiei Române, membri ai guvernului României si ai corpului diplomatic într-un act de recunoastere a valorii operei si activitatii lui Nicolae Titulescu pe care trecerea timpului le îmbogateste cu noi semnificatii, prin raportarea la ceea ce ramâne peren în complexitatea tranzitiei evenimentelor consemnate de istorie.