Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

În aula Academiei Române a avut loc, în ziua de 26 martie 2002, sesiunea comemorativa consacrata împlinirii unui secol de la nasterea academicianului David Prodan (1902-1992).

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române,  care a  condus lucrarile sesiunii, în alocutiunea sa de deschidere a facut un portret al marelui istoric al Transilvaniei prezentând viata si opera lui David Prodan ca pe o pasiune, o mucenicie, o constiinta morala si nationala. Nascut la 13 martie 1902 în Cioara, judetul Alba, David Prodan a facut studiile universitare la Cluj, unde, în 1938, si-a luat doctoratul în istorie. De-a lungul anilor a fost arhivist la Arhivele Statului, bibliotecar la Biblioteca Universitara, profesor de istorie moderna a României la Facultatea de Istorie si la Institutul de Istorie si Arheologie din Cluj. A elaborat lucrari fundamentale privind structura sociala din Transilvania medievala, iobagia, problema urbariilor, emigratia româneasca din Tara Româneasca si Moldova în Transilvania, rascoala lui Horia, lupta de emancipare politica a românilor transilvani s.a. Au fost amintite lucrari monumentale cum sunt Rascoala lui Horia în comitatele Cluj si Turda; Teoria imigratiei Române în Transilvania în veacul al XVII; Supplex Libellus Valachorum; Iobagia în Transilvania în sec. XVI; Rascoala lui Horia; Ultimatumul taranesc adresat nobilimii. Ultima sa carte are o valoare testamentara, titlul, semnificativ pentru întreaga sa activitate, numindu-se simplu: Transilvania si iar Transilvania. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1948 si membru titular în anul 1955.

Dr. Ioan Scurtu, consilier prezidential, directorul Institutului de Istorie Nicolae Iorga, a citit mesajul adresat de  Domnul Ion Iliescu, presedintele României,  lucrarilor sesiunii, din care citam: Viata si opera acad. David Prodan constituie un exemplu  de savant patriot, devotat muzei Clio. În acelasi timp el constituie un model demn de urmat pentru istoricii din zilele noastre chemati sa aprofundeze cercetarea trecutului, prin punerea în valoare a noi documente istorice, în primul rând de arhiva, pe baza carora sa dea lucrari temeinice, menite sa îmbogateasca patrimoniul culturii noastre nationale si sa ne faca mai bine cunoscuti în lume.

Intitulându-si comunicarea Închinare lui David Prodan, acad. Cornelia Bodea a împletit armonios evocarea poematica si rigoarea stiintifica, reusind sa faca prezent spiritul marelui istoric, cel care ne-a lasat mostenire o opera triptic; o opera care în rezultate a atins monumentalul. Ca el, urmasul iobagilor de odinioara, a descris iobagia si problema iobagiei, ca nimeni altul si, cu torta aprinsa din aceleasi imbolduri ancestrale, a cautat urmele lui Horia si a rasculatilor sai, din sat în sat, din domeniu în domeniu, din comitat în comitat, document cu document. A descifrat si a interpretat cu aceiasi meticuloasa  perseverenta si profunda întelegere ideile din Supplex Libellus Valachorum -farul menit sa strajuiasca de la capatul unui secol, urcusul istoric românesc pe treptele emanciparii nationale din secolul urmator. A urmat o prezentare exhaustiva a unei opere de referinta pentru istoriografia româneasca, în paginile careia s-a facut o recuperare a trecutului cu scopul marturisit de a stabili corect si în cifre cât mai bine faptele, caci numai pe faptele bine stabilite se pot întemeia interpretari, judecati istorice valabile; faptele, si cât mai multe, ansamblul de fapte trebuie sa fie temeiul solid al oricarei generalizari. Nu s-a desmintit nici macar o clipa împlinindu-si misiunea cu har, pricepere si devotament, lasând mostenire urmasilor, spre a Patriei cinstire - precum odinioara Ienachita Vacarescu - un Vade mecum istoric pe care El, motul din Apuseni, l-a intitulat Transilvania si iar Transilvania.

Vorbind despre David Prodan - istoric al Transilvaniei,  cel mai mare si cel mai profund, prof. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, a subliniat temeinica baza documentara, cu multe documente necunoscute pâna atunci, reconstituind faptele si evenimentele, cu luminile si cu umbrele lor. Prezentarea care a urmat a convins ca opera lui David Prodan are valoarea unui adevarat testament lasat istoriografiei românesti, îndeosebi celei care cerceteaza trecutul provinciei intracarpatice, si care a ramas actual, în pofida afirmatiilor despre democratie si europenizare a regiunii, sub acoperamântul carora sunt înca strecurate, cu multa grija si persuasiune, neadevaruri sfruntate cu privire la poporul român si istoria lui.

Pentru prof. Alexandru Zub, membru corespondent al Academiei Române, David Prodan este un istoric al muncii si al devenirii nationale, care a reusit sa recupereze elementele stabile, permanentele, structurile, dincolo de ceea ce este cazuistica, într-o paradigma ce accentueaza structurile vietii colective, institutii, atitudini, comportamente, punând în valoare ceea ce pâna ieri constituia o mare necunoscuta, într-un exemplar respect pentru adevarul faptelor. Exemplificând cu generoase trimiteri la operele lui David Prodan, istoricul iesean a demonstrat ca astfel autorul Rascoalei lui Horia  si-a legat propria-i munca de istoria muncii careia I se devotase…Fiindca întreaga existenta a lui David Prodan a fost o lauda a muncii, una dintre cele mai impresionante si mai fecunde…A-i examina opera sub un unghi convergent ramâne o initiativa mereu utila.

Comunicarea sustinuta de dr. Ioan Dragan, directorul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Cluj-Napoca l-a înfatisat pe David Prodan arhivistul si bibliotecarul, cu detalii ale începuturilor activitatii lui, când s-au conturat marile teme carora li s-a dedicat o viata, ce nu odata aminteste de aceea a unui sihastru. Pentru Arhive, David Prodan a fost specialistul exemplar care nu s-a limitat la munca de executie si rutina, ci cu pasiune si cu spirit creator, a contribuit la afirmarea arhivisticii românesti într-o perioada de pionierat a ei. El poate fi considerat ca unul dintre întemeietorii arhivelor românesti din Transilvania dupa Marea Unire. Un merit inestimabil al istoricului David Prodan consta în întemeierea Bibliotecii Academiei din Cluj si a Arhivei sale istorice, în rezultatele campaniilor sale de salvare a arhivelor si bibliotecilor ardelene în momente cruciale ale existentei lor contemporane.

Au participat membri ai Academiei Române, specialisti, cercetatori, numerosi tineri studenti si profesori într-un atât de cuvenit omagiu Savantului si Omului  David Prodan, care a daruit nu doar o opera monumentala ca valoare si dimensiuni ci si un exemplar model de viata.