Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

Aula Academiei Române a gazduit, în ziua de 28 martie 2002, simpozionul cu tema E-learning ( E-învatamânt), organizat de Sectia de Stiinta si Tehnologia Informatiei a Academiei Române, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Softwin.

Acad. Mihai Draganescu, presedintele Sectiei de Stiinta si Tehnologia Informatiei, moderatorul lucrarilor, a afirmat, de la început, ca  vectorii functionali cartea electronica si învatamântul electronic vor avea un rol deosebit de important. Învatarea electronica înseamna a învata folosind mijloace electronice, prin mai multe feluri; individual - folosind resursele existente pe Internet si CD-uri; institutionalizat –în scoli si universitati sau organizat în întreprinderi sau de catre fundatii. Cursurile prin televiziune vor ceda cursurilor prin Internet, sub supravegherea si îndrumarea unor cadre didactice calificate; în cursul activitatii practice, din orice domeniu, care se va desfasura si într-un mediu informational si de cunoastere. Bazat mereu mai mult pe agenti inteligenti - inteligenta artificiala fiind esenta tehnologica a societatii cunoasterii -, E-învatamânt a început deja sa fie o practica si, pentru viitor se prevede utilizarea Internetului prin comunicatii fara fir, care ofera noi posibilitati si optiuni. Toate presupun o regândire a procesului de învatamânt din perspectiva tehnologiilor noi, care, printre alte avantaje, va oferi perspective optime pentru învatarea continua. Dupa ce a înfatisat perspectivele existente, acad. Mihai Draganescu a spus ca este necesara o directie de cercetare pentru a stimula contributii românesti în acest domeniu, facând propuneri concrete care, adaugându-se realizarilor existente, sa contribuie la depasirea limitelor existente în acest domeniu.

Prof. univ. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei si Cercetarii, împreuna cu Valentin Cotârta si Florin Ilia au  prezentat Sistemul integrat pentru învatamântul preuniversitar - asistent educational pentru scoli si licee, Aspecte ale strategiei programului de educatie asistata de calculator pentru învatamântul preuniversitar si Admiterea computerizata în licee.

Dintre comunicarile sustinute mai amintim:

  • Tehnologii inteligente în E-Learning de Dan Tufis, membru corespondent al Academiei Române,

  • Sistem deschis de educatie prin Internet în întreprinderea virtuala, de Ion Dumitrache, rectorul Universitatii Politehnica-Bucuresti, Aurel Mihai Stanescu si Simona Caramihai;

  • Preocupari în domeniul E-Learning la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Informatica ICI Bucuresti, de Doina Banciu, director general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare în Informatica, Alexandru Dan Donciulescu, Cornel Lepadatu si Revisoara Badulescu;  

  • E-Learning în România, de la zero la infinit, de Florin Talpes, director general SOFTWIN.

De un interes deosebit s-au bucurat demonstratiile care au însotit unele dintre comunicari.

În încheierea sesiunii au fost acordate premiile la concursul de soft educational INFO-EDUCATIE, organizat de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. 

Software utilitar:

  • Premiul I: Ionut Jivan si Vicentiu Rizan de la Liceul Gr. Moisil,

  • Premiul II: Vlad Tarca si Serban Tanasa de la Liceul Dimitrie Cantemir,

  • Premiul III: Mihai Marin  de la Liceul Nichita Stanescu

Software educational:

  • Premiul I: Catalin Teodorescu si Dan Savu de la Liceul Dimitrie Cantemir,

  • Premiul II: Dan Savu de la Liceul Dimitrie Cantemir,

  • Premiul III: Dinu Cristea Mircea de la Liceul de Posta si Telecomunicatii

Pagini WEB

  • Premiul I: Victor Popescu de la Liceul Gr. Moisil,

  • Premiul II: Cristina Apetriei si Laura Morariu ; Alexandru Tomescu si Costin Haiduc de la Liceul Tudor Vianu,

  • Premiul III: Cornel Firan si Mihai Volintiru de la Liceele Tudor Vianu si GH. Lazar, Andrei Bârlan si Daniel Mitu de la liceul Nichita Stanescu Mircea Ionescu si Alexandru Ionica de la Liceul Ion Luca Caragiale, Dragos Oltean de la Liceul Ion Luca Caragiale Cristian Clepcica si Andrei Coca de la Liceul G. Sincai.