Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

4 aprilie - Ziua usilor deschise la Academia Româna, aflata la a treia editie, a oferit tuturor celor interesati prilejul de a cunoaste mai îndeaproape marile personalitati ale culturii si stiintei românesti, istoricul si programele fundamentale ale acestui for al spiritualitatii românesti.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a prezentat, în alocutiunea rostita în cadrul adunarii publice a membrilor Academiei Române, o sinteza a istoriei Academiei Române  începuta în urma cu 136 de ani, când s-a înfiintat prima institutie a tuturor românilor, care dupa Biserica Ortodoxa Româna, este cea mai veche si cea mai solida în societatea româneasca… De aceea putem spune ca românii au realizat unirea lor integrala prin Academia Româna.  

Mesajul transmis de Adrian Nastase, primul ministru al Guvernului României, a fost citit de Valentin Nicolau, consilier al primului ministru. Din mesaj retinem: Academia Româna si-a consolidat renumele de societate savanta si centru de cercetare fundamentala prin cele 60 de institute, doua dintre acestea recunoscute de Comunitatea Europeana ca centre de excelenta. Însa rolul fundamental este acela de depozitar al culturii si stiintei românesti, misiune anevoioasa dar plina de satisfactii si noblete. Amintind de principalele realizari ale Academiei Române,  primul ministru continua multumesc Academiei Române si membrilor sai pentru faptul ca reprezinta reperul central al culturii, stiintei si artei, expresia traditiei valorii spiritului românesc. Fie ca  aniversarea sa, sa fie o mare sarbatoare si o bucurie pentru noi toti.

Acad. Eugen Simion a multumit pentru mesaj, exprimându-si speranta ca va sprijini si în continuare acest for de cultura.

Prof. univ. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei si Cercetarii, a marturisit ca  de câte ori intra în Academia Româna o face cu smerenie si emotie, pentru ca acest înalt for de stiinta, cultura si arta a strâns sub cupola sa marile personalitati pe care marile personalitati le-a dat de-a lungul anilor. De aceea, ca reprezentant al institutiei scolii,  m-as bucura daca aceasta prestigioasa institutie ar  accepta ca scoala reprezinta o treapta care doreste sa se înalte spre acest ametitor for de cultura, stiinta si arta. Cum cei mai multi dintre membri Academiei au fost si sunt profesori, ma alatur celor care cu consideratie si cu respect ureaza astazi Academiei si membrilor ei sanatate si La multi ani.  

Mesajul domnului Serban Constantin Valeca, ministru delegat pentru activitatea de cercetare, a fost prezentat de acad. Eugen Simion.

În continuare, acad. Eugen Simion a prezentat evolutia Academiei Române, potentialul intelectual, proiectele de viitor, ca simbol al spiritualitatii si unitatii culturale a românilor, în cadrul comunicarii  Academia Româna: simbol national / proiecte nationale

Pâna în prezent au fost 1536 de membri ai Academiei Române, dintre care 980 români si 514 din strainatate si 35 de presedinti. Cel mai recent membru de onoare al Academiei Române este Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea. 

Daca la început Academia Româna era, cu precadere a istoricilor, filologilor si  scriitorilor, astazi este, în cea mai mare parte a stiintelor exacte. În 1948, Academia Româna a fost revizuita, au fost exclusi peste o suta de membri, printre care Gh. Bratianu, Lucian Blaga, P. P. Negulescu, C. Radulescu Motru, Dimitrie Gusti. Dar, pe lânga faptul ca au fost alesi multi impostori, din clasa politica, pentru a fi corecti trebuie sa spunem ca în deceniile care au urmat au fost primiti oameni de mare calitate intelectuala, cum au fost Ilie Murgulescu, George Calinescu, Corneliu Baba, Camil Petrescu si altii

Dupa 1989, Academia Româna si-a reluat locul ce i se cuvenea în societate, a trecut printr-o perioada de reconstructie, au fost redefinite telurile ei, a fost restructurata, astfel încât acum, majoritatea membrilor Academiei sunt alesi dupa 1990. 

Au fost amintite câteva dintre proiectele prioritare ale Academiei dintre care au fost mentionate tratatul de Istoria românilor, ESEN (Evaluarea starii economiei nationale), atlasele lingvistice, astfel încât se poate spune ca Academia este cel mai important centru de cercetare fundamentala, cu rezultate a caror valoare este confirmata pe plan international. 

A fost înfiintata, sub egida Academiei Române, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta în ideea de a prelua modelul  Fundatiei Regale, unde, în seara zile de 3 aprilie, au fost acordate, pentru prima oara, premiile Fundatiei unor tineri din literatura si stiinta.  

A fost amintita si  activitatea Editurii Academiei Române, unde în ultimii ani au fost publicate, în ciuda dificultatilor, peste o suta de carti pe an. 

Un succes al acestor ani este ca Biblioteca Academiei Române a capatat un nou sediu, inaugurat în luna decembrie a anului 2001. Sunt 16 mii m.p. si împreuna cu cei 10 mii ai vechiului sediu are 26 m.p. unde  sunt gazduite 11 milioane  de piese din patrimoniu spiritual national. S-au facut demersuri pentru recuperarea bunurile si s-a si reusit.

La început de mileniu, într-o societate informationala se pune întrebarea care este rostul Academiei Române. Academia ramâne. Pe mai departe în afara jocurilor politice, dar nu poate ramâne în afara societatii si are îndatorirea sa apere limba româna si valorile spirituale ale românilor, sa respecte valorile spirituale ale altor natiuni si sa întretina relatii de stima reciproca si de cordialitate cu intelectualii si institutiile academice din alte tari, sa primeasca, între membri ei, inteligentele performante indiferent de unde sunt din diferite domenii, sa nu devina o institutie de protocol, sa nu se izoleze de societatea româneasca si sa vegheze asupra valorilor culturii românesti indiferent unde se creeaza. Sa se conduca dupa principiul ca acela care scrie bine în limba româna sau care face stiinta sa progreseze serveste România. Academia Româna este Academia tuturor românilor si se schimba, mergând în pas cu vremea. Intrând în procesul de globalizare, Academie Româna are rolul de a pastra identitatea nationala.

Cu acest prilej, a putut fi vizionata o expozitie de carte rara italiana din secolul al XVI-lea si desen italian din secolele XVI- XVII.

În continuare, acad. Eugen Simion a acordat distinctii ale Academiei Române. 

La Casa Oamenilor de Stiinta rapsodul Tudor Gheorghe a sustinut un recital de muzica populara ca un omagiu adus Academiei Române de ziua aniversara.  

La palatul Cotroceni, domnul Ion Iliescu a conferit distictii pentru îndelungata si prodigioasa activitate rodnica în slujba dezvoltarii stiintei, promovarii culturii si valorilor românesti unor membri ai Academiei Române