Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

Gheorghe Bratescu, eminent cercetator īn domeniul istoriei medicinii

La īmplinirea vārstei de 80 de ani, distinsul istoric al medicinii, Gheorghe Bratescu, a fost sarbatorit īn cadrul unei sesiuni de comunicari stiintifice, desfasurata īn ziua de 14 mai 2002, īn Amfiteatrul Ion Heliade Radulescu al Bibliotecii Academiei Romāne si organizata de Divizia de Istria Stiintei a Comitetului Romān de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii (CRIFST).

Īn deschidere, acad. Mihai Draganescu, presedinte CRIFST,  a afirmat ca viata si oprea dr. Gh. Bratescu este un exemplu pe care CRIFST doreste sa-l prezinte viitorilor istorici ai stiintei si tehnicii din tara noastra, resimtind astazi, īn multe domenii, lipsa unor asemenea specialisti de valoare.

Prof. dr. Gleb Dragan, membru corespondent al Academiei Romāne, presedintele Diviziei de Istorie a Stiintei a CRIFST,  a prezentat conceptia acestui colectiv de cercetatori, aducānd un omagiu dr. Gh. Bratescu.

Intitulāndu-si comunicarea Gh. Bratescu, istoric al utopiilor medicale, Paul Cernovodeanu, membru de onoare al Academiei Romāne,(citita de dr. Stefan Negrea) a facut o analiza a lucrarii Catre sanatatea perfecta - O istorie a utopismului medical, īn paginile careia sunt prezentate toate plasmuirile mintii omenesti, care de la inocente si idilice ale visului de perfectiune umana īn antichitate si Evul Mediu si iluminismul postmodern au adus cu timpul, odata cu experimentarea lor mai ales īn regimurile totalitare ale secolului XX grave deformari, determinānd reactia spiritului īn fata unor dogme devenite adevarate chingi ce au mutilat viata si fireste aspiratiile omului.

Prof. Nicolae Marcu, īnfatisānd evolutia iatro-istoriografiei romānesti a  reliefat locul si rolul scrierilor dr. Gh. Bratescu care au devenit adevarate repere atāt pentru valoarea lor īn sine, cāt si pentru aceea euristica, deschizatoare de noi orizonturi de cercetare si interpretare, subliniind īndeosebi īncadrarea investigatiilor de specialitate īn istoria poporului romān.

De la Paris, Matei-Radu Marinescu a trimis un eseu, emotionat prin continut dar si prin faptul ca, citind toate cartile lui Gh. Bratescu, nu l-a cunoscut personal. Sanda Hondor facut o ampla prezentare a cercetarilor lui Gh. Bratescu īn domeniul hipocratismului. Īntr-o scrisoare omagiala, trimisa de la Paris, Elisabeta Rudineco, vicepresedinte al Societatii Internationale de Istorie a psihiatriei si Psihananlizei, si  si-a marturisit marea admiratia pentru ce a scris Gh. Bratescu, īn spiritul traditiei lui Georges Canguilhem si ca este o mare onoare pentru aceasta Societate de a-l avea ca membru.

Despre lucrarile lui Gh. Bratescu au mai vorbit dr. Serban Milcoveanu, prof. dr. Mihail Scheanu de la Universitatea din Craiova si prof. Constantin Romanescu de la IMF Iasi.

Multumind pentru omagiul adus, dr. Gh. Bratescu a marturisit ca meandrele vietii sale, nu odata ostile si poate tocmai acestea ca si acuzatiile aduse, l-au ajutat sa īnteleaga mai bine epoca īn care a trait, care erau fundamentele, nu numai ideologice, dar si metodologice si tactice ale comunismului.