Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 


  COMUNICAT

În Aula Academiei Române s-a desfasurat, în ziua de 27 mai, ceremonia de decernare a Diplomei Honoris Causa Domnului dr. Jose Casajuana Gibert, presedintele Academiei Regale de Doctori, Barcelona.

În deschidere, acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a facut o prezentare a dr. Jose Casajuana Gibert, caracterizându-l ca pe o personalitate de prestigiu a vietii stiintifice si economice, un prieten al tarii noastre, amintind ca, în anul 1993, s-a semnat un contract de colaborare între Academia Româna si Academia Regala de Doctori din Barcelona. Prof. Jose Casajuana Gibert este doctor în stiinte economice si în stiinta conducerii întreprinderilor, autor a numeroase studii si comunicari stiintifice cu o tematica financiara, este membru al mai multor societati academice din lume si a fost distins cu mai multe ordine si medalii.

Acad. Eugen Simion a înmânat Dlui. Jose Casajuana Gibert Diploma Honoris Causa a Academiei Române si medalia jubiliara, emisa cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la înfiintarea Academiei Române.

Multumind pentru înalta distinctie primita, dr. Jose Casajuana Gibert, a rostit o alocutiune despre relatiile dintre tarile comunitare si cele candidate la integrarea în Uniunea Europeana, cu referiri la eforturile României de integrare europeana.

În continuare, acad. Eugen Simion a prezentat pe prof. dr. Jaime Gil Aluja, presedintele Academiei Regale de Stiinte Economice si Financiare, Barcelona, membru de onoare al Academiei Române, personalitate eminenta a vietii stiintifice si economice spaniole, un prieten apropiat al tarii noastre. Doctor în stiinte economice si profesor de economie financiara la Universitatea din Barcelona, Jaime Gil Aluja este considerat creatorul noii teorii a incertitudinii si a dezvoltarii logicii multivalente în economie si gestiune. Valoarea contributiilor sale este atestata si de faptul ca a fost ales membru al mai multor institutii academice din Spania si din alte tari si a primit numeroase distinctii stiintifice si civile, din care amintim si Medalia Moisil.

Prof. Jaime Gil Aluja a sustinut conferinta cu tema De la pretopologir a la theorie des affinites. Nouvelles perspectives en economie et gestion, o sinteza a conceptiei sale despre starea si evolutia economiei contemporane. Pornind de la ritmul rapid al schimbarilor din lumea contemporana, în domeniile  social, economic si al gestiunii, care  creeaza un  sentiment de incertitudine, Domnia Sa a facut câteva reflectii privind posibilitatile de întelegere si explicatie a dinamicii realitatilor economice contemporane, pe temeiul carora sa poata fie luate decizii.

Au participat acad. Maya Simionescu, acad. Gheorghe Florin Filip, acad. Marius Iosifescu, acad. Gheorghe Vladutescu, vicepresedinti ai Academiei Române, E.S. Jesus Atienza Serena, ambasadorul Spaniei la Bucuresti, membri ai Academiei Române, cadre didactice universitare, cercetatori.