Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

În aula Academiei Române, Profesorul Emerit Jean Montreuil, profesor la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Lille, Laboratorul de Chimie Biologica, membru de onoare al Academiei Române, a sustinut ,în ziua de 28 mai 2002, conferinta L’art de vivre de nos cellules, peut-il servir de modele de societe et de system economique pour L’Homme?

Acad. Maya Simionescu, vicepresedinte al Academiei Române a prezentat, în deschidere, personalitatea Profesorului Jean Montreuil care are o extraordinar de bogata activitate în cercetare, învatamânt, în organizarea stiintei, în Franta si în România. Membru titular al Academiei  de Stiinte din Paris si al Academiei Regale de Medicina din Belgia, doctor Honoris Causa al Universitatii din Iasi si al Universitatii Libere din Bruxelles, membru al mai multor institutii stiintifice, prof. Jean Montreuil este autorul a 5 carti, 750 de memorii si 13 capitole de carti. Profesorul Jean Montreuil este întemeietorul Scolii de Chimie Biologica si Biologie Moleculara si al Laboratorului de Chimie Biologica de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Lille. Dintre preocuparile din ultimi ani au fost amintite studierea apoptozei si a mecanismelor moleculare ale mortii programate (a hematiilor în special), a mecanismelor moleculare ale fixarii HIV s.a. A organizat numeroase reuniuni stiintifice internationale si, dupa 1990, a fost activ în cercetarea  stiintifica din tara noastra. În perioada 1991-2001, a facut 18 vizite stiintifice la noi în tara si a organizat sapte scoli de vara francofone la Universitatea din Iasi(1995-2001) cu tema Glicobiologie - Glicotehnologie, iar în acest an pe tema Biologie si patologie moleculara - Biotehnologii.

Cu titlul provocator, conferinta Profesorului Emerit Jean Montreuil a fost o ampla expunere despre fascinata viata a celulelor; un model de viata comunitara, caracterizat prin organizare, echilibru, armonie, calm, serenitate în comparatie cu societatea contemporana care este dezorganizata, dezordonata, dizarmonica si, mai ales, agresiva. Argumentele aduse au convins ca modul de viata al celulelor poate fi un model  pentru societate, în ansamblul  ei, si, în particular, pentru sistemul economic. Viata celulelor a fost prezentata ca o adevarata  uzina vie  pe care distinsul om de stiinta a descris-o, pe larg, pornind de la  termenii respectului( fata de legile naturii si de teritoriul altora), ai mesajului (ascultarea mesajului; raspunsul la mesajul primit; independenta în interdependenta; echilibru; armonie interioara care se exteriorizeaza) si ai diversitatii. A urmat o analiza riguros stiintifica a structurii si functiilor celulei, care ar putea fi subsumata cuvintelor lui Pythagora despre  armonia ascunsa care conduce tot ceea ce este. A fost o si remarcabila ilustrare a principiului dupa care natura are eficienta în mijloace si armonie în finalitate.

Cum aprecia acad. Maya Simionescu, demersul stiintific exemplar ca rigoare si bogatie de idei, cu argumente clasice si informatii aduse la zi, sustinut de Profesorul Jean Montreuil, a fost o lectie despre cât de importanta si minunata este biologia celulei, din care se desprinde o adevarata întelepciune, ce subsumeaza concepte ca identitate, diversitate, integrare, specializare, control si autocontrol, comunicare si, în final,  mentinerea vietii.

Au participat acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, acad. Marius Iosifescu, vicepresedinte al Academiei Române, membri ai Academiei Române, specialisti de la Institutele Academiei Române, cercetatori, studenti.