Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

Mesajul Excelentei Sale,  
Domnul Adrian NASTASE,  
Primul - Ministru al Guvernului României,
 

adresat participantilor la Masa Rotunda  intitulata “Dilema privatizarii: între facilitatile acordate investitorilor si o piata a energiei electrice competitiva si eficienta”, organizata de Academia Româna, în data de 4 iunie 2002  

Îmi este deosebit de placut sa salut initiativa conducerii Academiei Române de a organiza, cu sprijinul Ministerului Industriei si Resurselor si al Companiei Nationale “Transelectrica”, Masa Rotunda intitulata “Dilema privatizarii: între facilitatile acordate investitorilor si o piata a energiei electrice competitiva si eficienta”.

Într-un context în care am devenit tot mai constienti de importanta de prim rang a sectorului energetic în sustinerea unei cresteri economice sanatoase, aceasta manifestare, patronata, în menirea ei traditionala, de catre Academia Româna, este un excelent prilej de a aduce în fata societatii civile eforturile pe care le facem la nivelul Guvernului, în dorinta înscrierii României pe o tendinta durabila de dezvoltare. 

Consecventi în ducerea la îndeplinire a obiectivelor Programului de Guvernare, am decis continuarea cu mai multa intensitate a procesului de restructurare a sectorului energetic, în paralel cu derularea, prin eforturi financiare de mare anvergura, a unor investitii prioritare pentru modernizarea acestui sector. În acest cadru, si în concordanta cu demersul nostru privind accelerarea integrarii României în Uniunea Europeana, am considerat ca esentiala începerea privatizarii. Acest proces complex, desfasurat si finalizat în cele mai bune conditii, va contribui la completarea actiunii noastre guvernamentale privind sustinerea financiara a investitiilor din sector, de aceasta data cu ajutorul capitalului privat, si va duce la eliminarea monopolului si introducerea concurentei, atât în sectorul de producere cât si în sectorul de distributie a energiei electrice. 

În paralel cu continuarea procesului de restructurare a sectorului energetic, Guvernul României a hotarât accelerarea procesului de liberalizare a pietei interne de electricitate, gradul actual de deschidere fiind, conform angajamentelor asumate în negocierile cu Comisia Europeana, cel anticipat pentru anul 2003. Decizia adoptata a fost în mod esential determinata de necesitatea cresterii numarului de societati industriale, care prin activitatea lor pot contribui la consolidarea cresterii economice înregistrate pe întreg parcursul anului 2001.  

Recent, la “summit”-ul de la Barcelona, la care au fost invitate, în premiera, sa participe si sa sustina interventii în luarea unor decizii strategice si statele candidate, a fost stabilit calendarul liberalizarii pietelor interne de electricitate ale statelor membre, în perspectiva integrarii acestor piete în viitoarea piata interna unica de electricitate a Uniunii Europene.

Daca România ar urma, ca începând de mâine, sa treaca la parcurgerea etapelor acestui calendar, doua actiuni majore ar trebui întreprinse pe termen scurt: crearea unei structuri adecvate a sectorului energetic si adaptarea sistemului actual de reglementare a relatiilor dintre actorii pietei interne de electricitate la aceasta noua structura

Desi, pe moment, România nu se afla în situatia prezentata, consider ca eforturile noastre privind accelerarea procesului de integrare a României în Uniunea Europeana pot aduce momentul îndeplinirii acestui obiectiv într-un orizont de timp mai apropiat, si pot determina reducerea intervalului de realizare a actiunilor mentionate anterior. Iar evolutiile din sectorul energetic trebuie sa tina seama de aceasta perspectiva. 

Sunt pe deplin încredintat ca evenimentul care are loc astazi va avea o contributie semnificativa la conturarea unor directii de actiune care sa transforme “dilema privatizarii” în succesul acesteia.

Crearea unei structuri adecvate a sectorului energetic nu poate avea loc fara privatizare. Iar privatizarea fara un regim de facilitati judicios dimensionat nu poate atrage marii investitori strategici.  

În acelasi timp, este bine sa avem în vedere faptul ca un cadru de reglementare bine conceput si corect armonizat cu standardele si experienta internationala va duce, cu certitudine, la maturizarea pietei interne de electricitate si la eliminarea acelor situatii care, astazi, ne pot îndeparta de respectarea principiilor fundamentale ale liberalizarii.

Îmi exprim convingerea ca manifestarea de astazi, care se bucura de girul prestigiului Academiei Române, se va transforma într-un eveniment de referinta, iar concluziile discutiilor purtate cu aceasta ocazie vor oferi un plus de competenta si sprijin actiunilor noastre pe multiple planuri, legate de dezvoltarea sectorului energetic national. Este o menire extrem de importanta si sunt încredintat înca de pe acum de deplina noastra reusita. 

Adrian NASTASE  
Primul  Ministru al Guvernului României