Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

COMUNICAT

Acad. Mahmud Kerimov, presedintele Academiei Nationale de Stiinte a Republicii Azerbaigean,  a sustinut, în Aula Academiei Române, în ziua de 18 iunie, conferinta cu tema Importanta geostrategica si energetica a Republicii Azerbaidjan.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a prezentat, în deschidere, personalitatea academicianului Mahmud Kerimov, presedintele Academiei Nationale de Stiinte din Republica Azerbaidjan, doctor în stiinte fizico-matematice, autor a peste 110 de lucrari stiintifice, îndeosebi în domeniile electronicii moleculare si informaticii. Cu prilejul vizitei pe care acad. Mahmud Kerimov a facut-o în România, împreuna cu Mustafa Akifolu Baghirov, seful Departamentului de Relatii Externe al Academiei de Stiinte, a fost semnat protocolul de colaborare între cele doua academii.

În conferinta sustinuta, acad. Mahmud Kerimov a facut o prezentare punctuala a importantei geostrategice si energetice a republicii Azerbaidjan, bogata în resurse naturale, situata la intersectia drumurilor dintre Est si Vest, Nord si Sud, prezentând, înca din antichitate, un deosebit interes goestrategic. Dupa disparitia Uniunii Sovietice si aparitia statelor independente, aici s-au întâlnit interesele strategice ale mai multor state, Azerbaidjanul devenind un punct cheie în regiunea Marii Caspice. Zacamintele de petrol si gaze îi confera un avantaj economic, dar reprezinta si o sursa de tensiuni conflictuale. Acum, aceste zacaminte sunt exploatate prin intermediul unor importante companii din SUA, Anglia, Franta, Rusia. Discutii sunt si în legatura cu precizarea statutului Marii Caspice, în functie de care sa fie elaborata o reglementare legislativa corespunzatoare. Tendinta actuala este de aflare a unor solutii de compromis. O alta problema este aceea a transportului de petrol si gaze. În prezent, pentru petrolul azerbaidjan sunt doua trasee pe Marea Neagra si se preconizeaza constructia altor conducte. Zona transcaucaziana este înca una instabila. Vorbind despre economia azerbaidjana, distinsul oaspete a spus ca s-au investit trei miliarde de dolari, care au dus la stimularea economia si se apreciaza ca în 2005 volumul investitiilor va fi de 8-20 miliarde de dolari, care vor influenta favorabil dezvoltarea tarii, daca actualele conflicte  se vor rezolva. Principalul conflict este cel cu Armenia, pentru zona Nagorno Carabah. Cu toata complexitatea situatiei, Azerbaidjanul se dezvolta, are perspective de întarire a economiei si independentei. Membru al mai multor organizatii internationale, Azerbaidjanul îsi orienteaza politica spre relatii de prietenie si colaborare cu toate tarile lumii. În acest cadru, acad. Mahmud Kerimov a vorbit de actualitatea traseului Baku – Constanta, ceea ce va fi spre folosul ambelor popoare. Conferinta a fost urmata de întrebari si raspunsuri.

Au participat acad. Marius Iosifescu, vicepresedinte al Academiei Române, membri ai Academiei Române, profesori, cercetatori.

În timpul vizitei în România, acad. Mahmud Kerimov si dl. Mustafa A. Bagirov au fost oaspetii Centrului pentru Cercetari Avansate în Învatarea Automata, prelucrarea limbajului natural si modelare conceptuala si Institutului de Geodinamica ale Academiei Române.