Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

La împlinirea a o suta de ani de la nasterea lui Fernand Braudel (1902-1985), la Casa oamenilor de Stiinta s-a desfasurat un simpozion omagial, organizat de Comisia de istorie economica si istoria gândirii economice a Sectiei de Stiinte Economice, Juridice si Socilogie.

În deschidere, acad. Iulian Vacarel, moderatorul lucrarilor, a prezentat viata si opera stiintifica a lui Fernand Braudel pentru ca, în partea a doua, sa analizeze pe larg conceptia despre stat si finante. Nascut în anul 1902, Fernand Braudel este, cum s-a spus o opera si mai ales o idee, un nume emblematic a celei de a doua generatii a “scolii de la Annalles”. Lucrarea Mediterana si lumea mediteraniana pe vremea lui Filip al II-lea(tradusa, ca si alte lucrari, în limba româna)  marcheaza un nou început în cercetarea istorica, deschisa spre alte domenii ale stiintei oamenilor, spre geografie ca si spre psihologie si îndeosebi spre economie. Succesor al lui Lucien Febvre  la College de France, la presedintia Sectiei a VI-a de la Ecole de Hautes Etudes si principal animator al Analelor, Fernard Braudel este autorul unei metodologii din perspectiva a ceea ce a numit durata lunga, înteleasa ca un ansamblu de ansambluri. Maurice Aymard considera ca întreg efortul lui Braudel a fost îndreptat spre crearea conditiilor dialogului, sa aseze dezbaterea la cuvenitul sau nivel, sa apere, împotriva primejdiei permanente a unei fragmentari a cunoasterii, unitatea necesara stiintelor omului. O unitate ce implica elaborarea unui limbaj comun, caruia istoria poate sa-i aduca dimensiunea fundamentala a timpului . Aceasta generoasa perspectiva, ce si-a dovedit valoarea cognitiva de-a lungul anilor, a facut ca si specialistii în economie sa afle în conceptia sa, deschizatoare de drum, un fertil câmp de cercetare. În acest spirit, partea a doua a comunicarii, a fost consacrata analizei relatiilor dintre stat si finante.            

Comunicarile urmatoare sustinute de prof. Bogdan Murgescu, prof. Ioan Cristescu si prof. Florin Bonciu au prezentat contributiile lui Braudel la dezvoltarea cercetarilor de istorie economica, la istoria si teoria pietelor si la cunoasterea capitalismului, în timp ce acad. Stefan Stefanescu a vorbit despre Ferdinand Braudel asa cum l-am cunoscut. Împreuna au dimensionat valoarea epistemologica a unei viziuni, ale carei principii si semnificatii sunt în aria de preocupari a cercetatorilor români.

P R O G R A M

Cuvânt de deschidere Acad. Iulian Vacarel
Ferdinand Braudel si dezvoltarea cercetarilor de istorie economica Prof. Bogdan Murgescu 
Contributia lui Ferdinand Braudel la istoria si teoria pietelor Prof. Ioan Cristescu
Capitalismul în viziunea lui Ferdinand Braudel Prof. Florin Bonciu
Ferdinand Braudel, asa cum l-am cunoscut Acad. Stefan Stefanescu