Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

Īn Aula Academiei Romāne a avut loc, īn ziua de 2 iulie, sesiunea aniversara dedicata īmplinirii a o suta de ani de la nasterea academicianului Costin D. Nenitescu (1902-1970), organizata de Sectia de Stiinte Chimice a Academiei Romāne.  

Īn cuvāntul sau de deschidere, acad. Marius Iosifescu, vicepresedinte al  Academiei Romāne, moderatorul lucrarilor, a spus ca personalitatea acad. Costin D. Nenitescu  a fost un reper moral īntr-o perioada dificila, din care o buna parte din dificultatile prezentului īsi trag, fara īndoiala, seva.

 Cel mai cuvenit omagiu ar fi sa avem mereu īn minte si sa raspundem activ īntrebarilor privind relatiile dintre stiinta si tehnica pe care si le punea īn sesiunea din 3-4 iulie 1970 a Academiei;  īntrebari actuale si care pun īn evidenta curajul si moralitatea ce-l caracterizau pe acad. Costin D. Nenitescu.  

Prof. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei si Cercetarii a evocat personalitatea lui Costin D. Nenitescu pe care l-a avut profesor la Institutul Politehnic, model de Savant si Profesor de care fostii discipoli īsi amintesc cu emotie si recunostinta, creatorul scolii de chimie organica de la facultatea pe care a slujit-o cu daruire si pasiune.

Acad. Mircea Banciu si-a conceput comunicarea īn doua parti Costin D. Nenitescu - clipe de viata si pagini de chimie. Nascut īn 1902, acad. Costin D. Nenitescu a facut studiile liceale la Bucuresti si cele universitare īn Elvetia si Germania, luāndu-si doctoratul īn stiinte chimice la Munchen. Īntors īn tara desfasoara o prodigioasa activitate didactica la Universitatea si apoi la Facultatea de Chimie Industriala a Politehnicii din Bucuresti, dedicāndu-se, īn acelasi timp, si cercetarii īn domeniul chimiei organice teoretice si aplicative. Dintre numeroasele sale realizari retinem: sinteze īn clasa indolului si pirolului, izomerizari ale hidrocarburilor afilatice sub actiunea clorurii de aluminiu, izomerizarea fenilalcanilor, cercetari asupra ciclobutadienei, benzociclobutadienei, polimerizarea etilenei la presiune joasa, cercetari asupra petrolului romānesc. Īmpreuna cu Ecaterina Cioranescu Nenitescu, a elaborat numeroase procedee tehnologice pentru fabricarea medicamentelor, antidaunatorilor si a unor intermediari pentru industria chimica organica. Impresionanta sa opera stiintifica, reper īn istoria chimiei romānesti si mondiale, cuprinde peste 260 de lucrari, studii si comunicari. Recunoasterea internationala a valorii contributiei stiintifice a acad. Costin Nenitescu este atestata si de alegerea sa ca membru al Academiei Leopoldina din Halle si al academiilor de stiinte din Berlin, Budapesta, Leipzig, Moscova, Munchen, Varsovia, de participarea la numeroase reuniuni stiintifice internationale. A fost ales membru corespondent al Academiei Romāne īn anul 1945 si titular īn 1955, iar īntre 1955-1970 a fost presedintele Sectiei de Stiinte Chimice. A fost īnsa, cum s-a spus, mai mult decāt un savant; acel mai mult reprezentānd calitatile sale deosebite de magistru, de ctitor de scoala si de Om, recunoscut ca un exemplar model de viata care si azi este viu īn sufletele si mintile celor care au avut privilegiul de a-i fi studenti si colaboratori, azi personalitati ale stiintei romānesti.

Acad. Victor Sahini a citit o scrisoare din partea acad. Alexandru Balaban, unul dintre cei mai straluciti discipoli ai acad. Costin D. Nenitescu, din care redam :La īmplinirea a o suta de ani de la nasterea acestui Savant si Profesor as vrea sa amintesc ca el a dat un impuls nemaiīntālnit pāna atunci cercetarii si tehnicii romānesti, atāt direct cāt si prin cei pe care i-a format īn cei 35 de ani de profesorat. A luat cu curaj pozitie contra unor directive cu urmari nefaste la Academia Romāna. Ca si ceilalti din generatiile de chimisti ai Politehnicii bucurestene sunt bucuros si māndru ca am avut norocul sa ascult prelegerile Magistrului si sa vad cum el a reusit sa creeze de la zero, trecānd peste conditii vitrege, un nucleu de stiinta si īnvatamānt care s-a impus nu numai īn Romānia ci si pe celelalte meridiane ale globului.  

Contributia academicianului Costin D. Nenitescu la crearea si dezvoltarea industriei chimice romānesti a fost amplu prezentata de dr. ing. Petru Filip, directorul Centrului de Chimie Organica C.D. Nenitescu al Academiei Romāne, amintind prioritatile lui incontestabile, numeroasele citari īn publicatiile de specialitate si a ilustrat convingator caracterizarea facuta de Rolf Huisgen, dupa care omul de stiinta romān este unul dintre marii arhitecti ai chimiei organice. Comunicarea sustinuta de prof. Sorin Rosca, seful Catedrei de Chimie Organica din Universitatea Politehnica Bucuresti, a fost cum nu se poate mai convingatoare pentru adevarul īn virtutea caruia Viata si opera profesorului Costin D. Nenitescu este o sursa perena de inspiratie.

Nu mai putin convingatoare a fost participarea membrilor Academiei Romāne, a celor care i-au fost discipoli si colaboratori si care au tinut sa-si exprime si astfel respectul, dragostea si admiratia pentru academicianul Costin D. Nenitescu, Savantul, Profesorul si Omul, al carui spirit este si va fi prezent, datator de sperante si putere, cum este traditia pe care a īnnobilat-o cu patosul lucid al unei vieti exemplare.