Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

Personalitatea si activitatea agronomului, economistului si omului politic Ion Ionescu de la Brad au fost evocate, la împlinirea a 110 ani de la  trecerea sa în eternitate, în ziua de 19 septembrie 2002, în cadrul unei sesiuni stiintifice omagiale, desfasurata în Aula Academiei Române si organizata de Sectia de stiinte economice, juridice si sociologie, Comisia de istorie economica si istoria gândirii economice ale Academiei Române si Societatea de istorie si retrologie agrara din România.

Deschizând lucrarile sesiunii, acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a spus ca Ion Ionescu de la Brad, membru corespondent al Societatii Academice(1871) si membru de onoare al Academiei Române(1884), a facut parte dintre marile personalitati care au faurit România moderna, care a reusit sa faca o armonie între activitatea academica si aceea politica.

Acad. Iulian Vacarel a prezentat repere ale vietii si activitatii lui Ion Ionescu de la Brad cel mai mare agronom român al timpului sau, reputat economist, organizator al statisticii în tara Moldovei, deschizator de drumuri în organizarea cercetarii monografice si a sociologiei rurale, întemeietor al învatamântului agricol de toate gradele, participant activ la revolutia din 1848 din Muntenia si neobosit militant pentru emanciparea clacasilor si apararea intereselor taranimii. Nascut în anul 1818, Ion Ionescu de la Brad a facut studii la Scoala Trei Ierarhi si Academia Mihaileana, pe care le-a continuat în Franta. Întors în Moldova în 1841 si-a început activitatea publicistica, scriind la revista Propasirea. Participant la revolutia din 1848, a fost vicepresedinte al Comisiei proprietatii, unde a  militat pentru împroprietarirea clacasilor. Au urmat ani de exil si dupa revenirea în tara a înfiintat si condus publicatiile Jurnalul de agricultura, Taranul român, Gazeta satelor. Sfatuitor al lui Al. I. Cuza, a fost numit director al statisticii din Moldova si profesor de contabilitate, economie politica si finaciara, fiind însarcinat  si cu controlul aplicarii legii rurale, contribuind la înfiintarea primelor ferme experimentale din tara, la introducerea masinilor agricole si la emanciparea învatamântului agricol si zootehnic. Lucrari cum sunt Agricultura jud. Dorohoi, a judetului Mehedinti si Putna constituie primele cercetari sociologice pe baza de chestionare. Îi revine si meritul de a fi organizat primul serviciu de statistica din Moldova. Stabilit, în ultima parte a vietii, la Brad, a înfiintat o ferma model si o scoala particulara de agricultura. A fost membru al Societatii de medici si naturalisti din Iasi, al Academiei Franceze de Agricultura si al societatilor de statistica din Londra si Viena.

Prof. Cristian Hera, membru corespondent al Academiei Române, a prezentat pe larg contributiile lui Ion Ionescu de la Brad la dezvoltarea stiintelor agricole, care l-au facut pe Gheorghe Ionescu Sisesti sa-l considere pionier în toate ramurile stiintei agricole românesti…ideile sale, corespunzatoare vremii aceleia, au triumfat pentru ca erau noi si pentru ca erau drepte. Autor de multe lucrari fundamentale si popularizator neîntrerupt al noilor idei, ion Ionescu de la Brad trebuie sa fie considerat ca întemeietorul stiintei agricole românesti.

Valorificând numeroase documente, comunicarile care au urmat au întregit imaginea acestui model de intelectual si-a înteles vremea si mersul ei, animat de idealurile patriotice si activând neobosit pentru împlinirea lor.  Titlurile sunt semnificative:

  • Ion Ionescu de La Brad - marele agronom si economist al României din secolul XIX, prezentata de prof. Petre Sabadeanu;

  • Monografia statistica a lui ion Ionescu de la Brad, prezentata de prof. Mircea Bulgaru;

  • Contributia lui Ion Ionescu de la Brad la geneza sociologiei ca stiinta în România, prezenta de prof. Stefan Costea;

  • Ion Ionescu de la Brad si agricultura Dobrogei, prezenta de prof. Aurel Lup;

  • Ascendenta si descendenta genealogica a lui Ion Ionescu de la Brad, prezentata de prof. Gh. Burlacu;

  • Ion Ionescu de la Brad - ctitor al învatamântului agrar românesc modern, prezenta de prof. Jean Ciuta;

  • Ion Ionescu de la Brad - propagator al geneticii animale în România, prezenata de dr. Ana Teodoru si prof. Vitalie Teodoru.

Prof. Emilian M. Dobrescu a înfatisat activitatea de deputat a lui Ion Ionescu de la Brad în anii în care a fost deputat în Adunarea deputatilor, nu ca reprezentant al unui partid politic la putere, ci al alegatorilor din colegiul IV de Roman. În aceasta activitate, impresioneaza în mod deosebit modul în care întelegea sa aduca la cunostinta alegatorilor sai împlinirile si neîmplinirile activitatii sale si. documentele citate au fost convingatoare.

Au participat membri ai Academiei Române, cadre didactice universitare, specialisti si studenti.