Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

Aula Academiei Române a gazduit, în ziua de 7 octombrie, conferinta Domnului Mohamed Bedjaoui - Algeria, cu tema:  Identitatea nationala si patrimoniu cultural imaterial: Reflexii UNESCO asupra protejarii patrimoniului universal.

Acad. Eugen Simion, presedintele  Academiei Române, a prezentat, în deschidere, pe  domnul Mohamed Bedjaoui, personalitate de prestigiu a intelectualitatii algeriene si europene. Doctor în drept, Mohamed Bedjaoui a ocupat mai multe functii ca: avocat la Curtea de Apel de la Grenoble, atasat-cercetator la CNRS, sef de cabinet al presedintelui Guvernului provizoriu al Republicii Algeria, secretar general al Guvernului, ministru de justitie, ambasador al Algeriei la Paris, delegat permanent al Algeriei la UNESCO.

Multumind pentru onoarea de a fi oaspetele Academiei Române, Domnul Mohamed Bendjaoui, a afirmat ca prin bogatia si varietatea valorilor culturii sale, România este un exemplu pentru felul în care a armonizat traditiile cu exigentele modernitatii si a evocat numele lui Ion Luca Caragiale, Eugen Ionescu, Mihai Eminescu, Ion Creanga, George Enescu li Constantin Brâncusi. Abordând tema propriu-zisa, distinsul oaspete a spus ca patrimoniul cultural imaterial este una dintre formele de expresie a identitatii nationale, subliniind ca acesta cuprinde datini, credinte, ceremonii, de felul cum se prepara o mâncare sau alta,  expresiile orale cum sunt poezia populara sau proverbele, cântecele folclorice, dansurile, teatrul popular, ritualurile si arta populara în toata varietatea si bogatia ei. De aproape zece ani, UNESCO a lansat un vast program Memoria lumii, definit ca memoria colectiva a popoarelor pentru a pastra identitatea culturala a popoarelor si a salva patrimoniul documentar national. În prezent, acest program a fost extins, cuprinzând si formele culturale imateriale si a decis pregatirea unui proiect de Conventie internationala pentru salvarea acestui patrimoniu. Anul acesta este dedicat patrimoniului cultural si se acorda o deosebita importanta patrimoniului imaterial, dupa celebra afirmatie nimic din ceea ce este uman nu trebuie sa fie strain. Grija pentru acest patrimoniu este necesara deoarece, fara o continua reînnoire a acestuia, societatea umana risca sa se dezarticuleze…caci patrimoniu cultural imaterial este creat si recreat de fiecare generatie, îi întretine viata , îi da un sentiment de coeziune si continuitate, hranind memoria colectiva a unui grup social. În conditiile mondializarii, rolul patrimoniului cultural imaterial este acela de a favoriza dialogul dintre civilizatii si culturi. Data  fiind oralitatea si imaterialitatea lui ramâne un patrimoniu fragil si vulnerabil, care cere o protejare mai mult decât necesara. Obiectivele noii Conventii UNESCO tine seama de acest specific si se fac eforturi pentru a realiza o strategie internationala de natura sa asigure salvarea lui si o cooperare internationala optima pentru toate interesele. Acest patrimoniu, cu fabuloasa sa bogatie, exprima identitatea fiecarui popor si a însotit umanitatea de-a lungul atâtor timpuri, distingându-ne de regnul animal si punând foc în sufletele noastre, culoare în visurile noastre, soare în existenta noastra.

În continuare, acad. Eugen Simion a înmânat Domnului Mohamed Bedjaoui Diploma Meritul Academic pentru contributia sa de exceptie în domeniul stiintelor juridice.

Au participat acad. Marius Iosifescu, acad. Florin Filip, vecepresedinti ai Academiei Române, membri ai Academiei Române, cercetatori.