Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

În Sala de Prezidiu a Academiei Române a avut loc, în ziua de 10 octombrie 2002, ceremonia de înmânare a Diplomei Honoris Causa Domnului George Metakides.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a prezentat, în deschidere, opera si  activitatea Domnului. George Metakides, remarcabila personalitate a stiintei contemporane. Master of Science în inginerie electrica, doctor în stiinte, în logica matematica la universitatea din Cornell, George Metakides are o bogata activitate stiintifica în SUA, la Universitatea Cornell si Universitatea Rochester si, din 1978, este la Catedra de logica a Universitatii din Patras. Este autorul a numeroase carti în domeniile logicii matematice, stiintei calculatoarelor si politicii stiintei, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor Universitati si a fost ales membru de onoare al numeroase societati academice. Domnul George Metakides a  detinut mai multe functii de raspundere în politica de cercetare-dezvoltare, în prezent fiind directorul Tehnologiilor si Infrastructurilor Esentiale ale Programului Tehnologiilor Societatii Informationale, în Directoratul General pentru Societatea Informationala, contribuind activ la promovarea cooperarii dintre Uniunea Europeana si alte tari. A mai fost în România, în anul 1994, când a sustinut, în aula Academiei Române, conferinta cu tema Tehnologia Informatiei în Europa, apoi 1996, 1997 si 1999. Prieten al tarii noastre, George Metakides a contribuit cu idei la Proiectul prioritar al Academiei Române Societatea Informationala  Societatea cunoasterii. Acad. Eugen Simion a înmânat Domnului George Metakides Diploma Honoris Causa a Academiei Române, pentru contributiile aduse la dezvoltarea stiintei.

Multumind pentru onoarea acordata, Domnul George Metakodes a sustinut conferinta Reflectii asupra societatii informationale. Amintind de colaborarea cu  specialistii români, în special cu acad. Mihai Draganescu, acad. V.N. Constantinescu si acad. Florin Gh. Filip, Domnul George Metakides a spus ca societatea informationala va avea un rol decisiv în integrarea tarilor din Europa Centrala si de Est în Uniunea Europeana. Era în care am intrat va fi rezultatul unei revolutii compozite si va veni o zi a întâlnirii tehnologiilor informationale si de comunicatie cu biotehnologiile si stiintele vietii. Ritmul exponential de dezvoltare a tehnologiilor va face necesare formarea competentelor, atât la nivelul specialistilor cât si al cetatenilor, care vor trebui sa devina lettres de l’infirmatique. Echipele de specialisti cu diferite competente se vor integra în sisteme complexe ale stiintelor cognitive si teoriilor de calcul si marile Academii, cum este si Academia Româna, va permite diferitelor discipline sa se dezvolte si sa se inspire unele de la altele. În perspectiva societatii informationale, va fi posibila si  reducerea diferitor decalaje dintre tari si oameni, ca si reconcilierea diferitor comportamente prin integrarea într-un sistem educational, în cadrul caruia academiile vor avea rolul de leagan al acestei reconcilieri. Dupa programul COPERNICUS, lansat în 1992, de curând a fost lansat un alt program pentru tehnologiile societatii informationale la care sa participe  România si alte tari candidate la integrarea în UE, pentru ca intram într-o noua era a societatii informationale si într-o noua integrare europeana. În încheiere, Domnul George Metakides a spus în limba ramâna: doresc sa va multumesc înca odata pentru aceasta Diploma care ma onoreaza si fagaduiesc sa ramân aproape de aceasta Academie si de aceasta tara care îmi sunt atât de dragi.