Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

SEDINTA SOLEMNA A INSTITUTULUI FRANTEI ÎN ONOAREA
ACADEMIEI ROMÂNE

- 0 ZI A ROMÂNIEI ÎN FRANTA -

Vineri 25 octombrie 2002 în marea sala de sedinte a Institutului Frantei a avut loc o sedinta solemna în onoarea Academiei Române

Sedinta solemna a fost condusa de Domnul Pierre Messmer, Chancelier de l'Institut si Prof. Eugen Simion, Presedintele Academiei Române.

În cuvântul de deschidere, Dl. Pierre Messmer, a prezentat relatiile bune, fructuoase dintre cele doua Academii. Acad. Eugen Simion a descris rolul românilor în cultura franceza citând nume ca Eugen Ionescu, Constantin Brâncusi, Emil Cioran, Tristan Tzara, Stefan Lupascu etc.

În continuare au luat cuvantul delegati ai celor cinci Academii care formeaza Institutul Frantei.

Dl. Thierry de Montbrial , fostul Presedinte al Academiei de Stiinte Morale si Politice si-a intitulat prezentarea : Poate avea Uniunea Europeana o politica externa (L'Union europeenne peut-elle avoir une politique etrangere?), referindu-se între altele, la lucrarile recentului seminar (26 septembrie 2002) organizat de Academia Româna si IFRI (Institut Français des Relations Internationales) la Sinaia, cu tema: “Penser l’Europe”. Ideea lui este ca Europa poate si trebuie sa aiba o pozitie unitara în problemele lumii de azi.

Din partea Academiei de Stiinte, a luat cuvântul Dl. Jean Montreuil care a prezentat sintetic si convingator "Istoria relatiilor franco-române în domeniul cercetarii stiintifice si tehnice". În interventia sa, el a prezentat un numar mare de ilustrii oameni de stiinta români care au studiat în Franta pentru ca apoi sa revina în România unde au creat adevarate scoli de stiinta. Între multi altii, au fost citati Gheorghe Marinescu, Ioan Cantacuzino, Victor Babes, Stefan Nicolau, Nicolae Paulescu, etc. Dl. Prof. Montreuil a insistat asupra istoriei triste a celui care a fost, indiscutabil, descoperitorul insulinei, Dr. Nicolae Paulescu. Cum se stie, descoperirea lui - epocala - nu a fost rasplatita de comunitatea stiintifica internationala, Premiul Nobel pentru descoperirea insulinei s-a acordat celor doi canadieni care si-au publicat rezultatele aproape la un an dupa ce lucrarea lui Nicolae Paulescu aparuse într-o revista franceza. 

Dl. Francois Chamoux, a vorbit din partea Academiei de Inscriptii si Arte Frumoase (l'Academie des Inscriptions et Belles-Lettres) , despre "Cooperarea între Academia Romana si Academia de Inscriptii si Arte Frumoase".

În final, Dl. Alain Decaux si Dl. Maurice Druon, delegatii "Academiei Franceze" au prezentat "Amintiri din România". Într-un limbaj cald si emotionant, Domniile lor au evocat primirile si întâlnirile deosebite avute cu ocazia vizitelor facute la Academia Româna si în tara noastra. Ei au subliniat ca Franta conteaza pe sprijinul României francofone pentru a impune limba franceza ca limba oficiala a Comunitatii Europene. 

La sedinta solemna au participat din partea Academiei Române: Presedintele Eugen Simion, Vicepresedintii Maya Simionescu si Marius Iosifescu, Acad. Dan Berindei, Acad. Tudorel Postolache, Acad. Virgil N. Constantinescu, Acad. Ionel Haiduc (Presedintele Filialei Cluj), Eugen Mihaiescu (membru de onoare a Academiei Române), Basarab Nicolescu (membru de onoare al Academiei Romane), Dorel Zugravescu, membru corespondent, Dan Haulica, membru corespondent, reprezentanti ai Ambasadei Române la Paris, si peste 100 de membrii ai Institutului Frantei, multi dintre ei membrii de onoare ai Academei Române.

În seara aceleiasi zile, la propunerea Academiei Române si a hotarârii Presedintelui tarii, Dl. Ion Iliescu, a avut loc ceremonia acordarii Ordinului Steaua României, în grad de mare ofiter, Dlui. Pierre Messmer, la Ambasada Româna din Paris în prezenta a aproximativ 80 de reprentanti din România si Franta. Decoratia a fost înmânata, în numele presedintelui României, de catre dl. Acad. Eugen Simion, Presedintele Academiei Române. A urmat un discurs emotionant al D-lui Pierre Messmer al carui final a fost "Vive la Romanie". A fost o zi a României în Franta.