Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

Centenarul nasterii lui Serban Cioculescu (1902-1988) a fost marcat de o sesiune stiintifica omagiala, desfasurata în ziua de 12 noiembrie, în Aula Eliade Radulescu a Bibliotecii Academiei Române, organizata de Institutul de Institutul de Istorie si Teorie Literara G. Calinescu al Academiei Române.

Lucrarile sesiunii au fost deschise de prof. univ. Dan Grigorescu, directorul Institutului, membru corespondent al Academiei Române, care a afirmat ca aceasta manifestare se înscrie în suita celor de evocare a marilor nostri carturari.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a caracterizat pe Serban Cioculescu ca un mare critic, o personalitate de reper în cultura noastra, facând parte dintr-o generatie de mari critici, care au consolidat si aparat modernitatea româneasca… unul dintre ultimii critici generalisti, care cunostea literatura româna, de la cronicari pâna la Leonid Dimov. Viata spirituala a lui Serban Cioculescu a fost dominata, dupa acad. Eugen Simion, de Tudor Arghezi si I L Caragiale. Prieten al adevarului, eruditul Serban Cioculescu, credea în adevarul criticii, ca frumusetea criticii sta în exactitatea ei.

Gabriel Strempel, membru de onoare al Academiei Române, l-a înfatisat pe Serban Cioculescu ca  director al Bibliotecii Academiei Române, parte a istoriei acestei institutii care a avut cincizeci de anii grei. Serban Cioculescu a fost director general al Bibliotecii Academiei Române din 1967  si în acesti ani a contribuit la redresarea ei. Au fost facute achizitii de manuscrise si carti vechi si ca director general se interesa de bunul mers al activitatii, fiind cel mai apropiat îndrumator si cel mai autentic diriguitor al Bibliotecii Academiei Române.

Au urmat comunicarile sustinute de:

  • Cornelia Stefanescu - Serban Cioculescu - Rafinamentul comunicarii exacte

  • Barbu Cioculescu - Serban Cioculescu - Omul si carturarul

  • Iordan Datcu - Serban Cioculescu - Editor si cronicar de editi

  • Constantin Hârlav - Serban Cioculescu - Biograf al lui Caragiale

  • Raluca Duna - Serban  Cioculescu la Revista Fundatiilor Regale

  • Cristina Balinte - Medalioane franceze: secvente ale unui model literar

Au participat acad. Maya Simionescu, vicepresedinte al Academiei Române, membri ai Academiei Române, cercetatori, specialisti, fosti colaboratori si prieteni într-un cuvenit omagiu adus celui al carui nume este un reper pentru cultura noastra.