Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

La īmplinirea a 15a de ani de la nasterea lui Nicolae Balcescu, īn Aula Academiei Romāne s-a desfasurat o sesiune stiintifica, organizata de Sectia de Stiinte Istorice si Arheologie, Sectia de Stiinte Economice, Juridice si Sociologie si Comisia de istorie economica si istoria gāndirii economice.

Acad. Gheorghe Vladutescu, vicepresedinte al Academiei Romāne, īn cuvāntul de deschidere, a asemanat viata lui Nicolae Balcescu cu un martiriu, fie si profan, care l-a facut scump memoriei colective si posteritatea l-a cinstit cānd hipertrofiindu-i personalitatea, cānd estompānd-o. Dar, dincolo de aceste extreme, Balcescu este si, parafrazānd un dicton, putem spune ca nu laudele noastre lipseau gloriei Balcescului, ci Balcescu lipsea gloriei noastre. Sesiunea are darul de a-l readuce īn actualitatea noastra si comunicarile au  retrasat un profil al omului de carte si de actiune care a fost Nicolae Balcescu.

Īntr-adevar, Balcescu ni se adreseaza si astazi, prin scrierile sale, ca un contemporan, īntr-un limbaj perfect inteligibil, care si-a pastrat virtutile, a afirmat acad. Dan Berindei īn comunicarea Nicolae Balcescu si Romānie virtuala, subliniind ca, desi a trait doar 33 de ani a lasat o mostenire spirituala stralucita, viata lui fiind daruita natiunii, tarii virtuale, Romāniei ce trebuia sa se constituie, fiind unul dintre ctitorii ei. Telul sau suprem a fost  construirea Romāniei si toate straduintele sale, īnca din anii tineretii, au avut ca dominanta trezirea si ridicarea romānilor īn vederea reconstituirii, īn forme moderne, a modelului 1600. Era convins ca principiile revolutiei din 1789 trebuiau sa prinda viata si īn Romānia printr-o substantiala reforma social-economica pentru a oferi taranimii noi perspective de vietuire. De cuprinzatoare actualitate  sunt cuvintele sale din 1846: Caci vai de acele natii unde un mic numar de cetateni īsi īntemeiaza puterea si fericirea pe robia gloatelor. Plecat din tara, a ramas romān, preocupat de viitorul natiei sale si a īnceput sa-si formuleze un ansamblu de teluri care sa stea la temeiul Romāniei viitoare. Ca istoric, si-a subordonat studiul acelorasi obiective, īntocmind modele ale unor personalitati, din care emblematica este aceea a lui Mihai Vitezul. Revolutia din 1848 a fost un fel de mare repetitie pentru zidirea Romāniei si functiile pe care le-a īndeplinit īn acei ani o confirma cum nu se poate mai bine. Si tot cu gāndul la Romānia si-a petrecut si ultimii patru ani ai vietii, cānd era īn exil, preocupat de unitatea romānilor, de reluarea luptei revolutionare si de necesitatea dialogului. A scos revista Romānia viitoare, la elaborarea carei participau personalitati reprezentative ale revolutiei sub deviza: dreptate, fratie, unitate. Din tinerete si pāna īn ultimele clipe ale vietii - s-a stins sa 17/29 noiembrie 1852 - a trait cu gāndul la ceea ce trebuia sa fie Romānia. O Romānie virtuala a fiintat necontenit īn viziunile sale, īn framāntarile sale de zi cu zi. A lucrat, pāna īn ultimele clipe la Romānii sub Mihai Voda Viteazul. De aceea ne este contemporan, fiind mereu unul dintre īndrumatorii unui mers īnainte.

Nicolae Balcescu a facut din personalitatea lui Mihai Vitezul subiectul central al activitatii sale istoriografice si aceasta deoarece, asa cum a prezentat, pe larg,  acad. Stefan Stefanescu īn comunicarea Mihai Viteazul īn opera lui Nicolae Balcescu - pentru ca avea sa īntareasca, sa largeasca cadrul participarii active la lupta pentru progres social si national si sa precizeze telul acestei lupte - unitatea nationala. Introducerea lucrarii este o schita a istoriei romānilor strabatuta de ideea unitatii ca si de aceea a originii noastre latine, dar pentru aceasta era nevoie de un conducator īndraznet, capabil sa organizeze si sa conduca poporul la victorie. El a fost gasit īn persoana lui Mihai Vitezul, ajuns sa simbolizeze nazuintele vremii. Prin moarte a intrat īn legenda. Lucrarea avea sa fie publicata la 25 de ani dupa moartea lui Nicolae Balcescu, sub auspiciile Academiei Romāne. Mihai Eminescu scria cu acest prilej īn Timpul din 24 noiembrie 1877, : Faca-se aceasta scriere Evanghelia neamului, fie libertatea adevarata idealul nostru, libertatea ce se cāstiga prin munca.

Īn comunicarea  Nicolae Balcescu prepasoptist Date si lumini noi, acad. Cornelia Bodea, a pornit de la o biografie a lui Nicolae Balcescu scrisa de Aron Pumnul si ezitarile cu privire la data nasterii ca si la confuzia conspiraciunii lui Cāmpineanu, pentru a sintetiza rezultatele propriilor cercetari īntr-un domeniu īn care mai sunt īnca multe semne de īntrebare. Cum marturiseste distinsul istoric, argumentele aduse dovedesc ca aparitia, īn 1864, a romanului foileton Doritorii nebuni - al carui prim numar a aparut chiar la 5/17 iunie 1864, este o replica data avalansei de elogii aduse lui Cāmpinenu la moartea sa; o confirmare cu date si fapte a elogiului adus lui Nicolae Balcescu īn 1854. Pe doua planuri istorice - revolutia lui Tudor Vladimirescu si īnceputurile afirmarii lui Nicolae Balcescu īn Societatea masonica - romanul lui Bolintineanu descrie personalitatile care au participat cu numele lor conspirative. Balcescu ar fi Vel si este īnfatisat ca un vizionar constient de finalitatea existentei sale pamāntesti…Concluzia pe care Bolintineanu o pune pe seama poetului Dem, propriul sau nume criptic este acest suflet a fost puternic. El a īnvins lumea trecutului si darāmaturile acestei lumi au zdrobit corpul lui. Si nu s-a bucurat de fructul suferintelor sale. Strainul a īnchis genele lui pe pamāntul exilului, nici o lacrima nu a curs la plecarea lui din viata. O! Doritori nebuni. Toate acestea vor putea fi curānd citite, odata cu aparitia romanului lui Bolintineanu.

Comunicarile care au urmat au prezentat valoare stiintifica a operei economice a lui Nicolae Balcescu. Astfel, acad. Iulian Vacarel a vorbit despre Nicolae Balcescu despre spolierea taranilor din Principatele Unite. Au fost analizate trei dintre caile de spoliere a taranilor - claca, dajdiile(darile) si camata - facute de una si aceeasi categorie sociala, proprietarii funciari, aflati īn tot atātea ipostaze: stapāni ai mosiilor pe care trudeau taranii, de stālpi ai ocārmuirii si de detinatori ai capitalului de īmprumut.  Analiza detaliata a scrierilor lui Balcescu a condus la concluzia ca el a militat cu toata energia sa īmpotriva spolierii taranilor si pentru solutionarea pe cale revolutionara a problemelor sociale si economice cu care acestia se confruntau. Aceasta deoarece taranii, desi erau fauritorii īntregii avutii, ei traiau īn crunta saracie.

 Analiza operei economice a lui Nicolae Balcescu a fost completata īn comunicarile sustinute de prof. Ivanciu Nicolae-Valeanu - Originalitatea conceptiei lui Nicolae Balcescu despre economie si proprietate -, prof. Sultana Suta-Selejean - Radacinile si sarcinile revolutiei romāne din secolul al XIX-lea īn viziunea lui Nicolae Balcescu si prof. Ion Bulborea - Opera economica a lui Nicolae Balcescu īn circuitul valorilor europene.

Au participat membri ai Academiei Romāne, cadre didactice universitare, cercetatori.