Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

Centenarul nasterii acad. Nicolae Petrulian, acad. Sabba Stefanescu si prof. Mircea Socolescu, membru de onoare al Academiei Romāne a fost marcat de o sesiune stiintifica, desfasurata īn ziua de 26 noiembrie, īn Aula Academiei Romāne si organizat de Sectia de Stiinte Geonomice a Academiei Romāne.          

Lucrarile au fost moderate de acad. Mircea Sandulescu, presedintele Sectiei, care, īn cuvāntul de deschidere, a facut o prezentare a savantilor omagiati, īncadrāndu-I īn contextul stiintific al timpului īn care au trait.

Personalitatea si contributia stiintifica a acad. Nicolae Petrulian(1902-1983) au fost īnfatisate de acad. Radu Dimitrescu. Absolvent al Sectiei de Mine a Institutului Politehnic din Bucuresti, acad. Nicolae Petrulian si-a continuat studiile la Basel, īn Elvetia, unde si-a sustinut si doctoratul, pentru ca īntors īn tara sa se dedice activitatii didactice, fiind, prin ani, profesor la Scoala Politehnica, sef al Catedrei de Zacaminte si Minereuri, profesor la Institutul de Geologie si Tehnica Miniera, la Institutul de Mine si Institutul de Petrol si Gaze din Bucuresti. De-a lungul a patru decenii a īmpletit activitatea de catedra cu aceea de organizare a īnvatamāntului de specialitate si de cercetare stiintifica. Este pionerul introducerii unor metode de cercetare si rezultatul cercetarilor sale a fost publicat īn numeroase lucrari de specialitate si azi de referinta cum sunt: La mineralisation aurifere de Vf. Negrii, Mineralogie and Geochemical Study of the  Copper Mineralisation from Deva, Contributii geochimice la geneza zacamintelor de la Lesul Ursului; Zacaminte de minerale utile s.a. A fost ales membru corespondent al Academiei Romāne īn anul 1955 si titular īn 1963.

Viata si opera stiintifica a acad. Sabba Stefanescu(1902-1994) au fost evocate de dr. Dorel Zugravescu, membru corespondent al Academiei Romāne, directorul Institutului de geodinamica Sabba Stefanescu al Academiei Romāne. Dupa terminarea Scolii Nationale de Mine din paris si sustinerea doctoratului, Sabba Stefanescu desfasurat o bogata activitate didactica si de cercetare ca sef al Serviciului de Prospectiuni Geofizice din cadrul Comitetului Geologic al Romāniei, profesor si sef al Catedrei de Prospectiuni Geofizice la Institutul de Geologie si Tehnica Miniera si la Institutul de Petrol, Gaze si Geologie din Bucuresti. Prin activitatea sa, acad. Sabba Stefanescu  a adus contributii la teoria cāmpului electromagnetic si a asezat pe baze noi teoria sondajelor electrice verticale pe terenuri de stratificatie plan-paralela, elaborānd numeroase lucrari īntre care mentionam: Etudes theoriques sur la prospection electrique du sous-sol; liniile de cāmp magnetic ale unui curent rectiliniu de doua ori cotit; Open magnetic field lines; Noi metode de cercetare a pamāntului la mare adāncime; Probleme geofizice actuale ale subsolului romānesc. A fost ales membru corespondent al Academiei Romāne īn anul 1946 si titular īn 1963, fiind īntre anii 1966-1990 presedinte al Sectiei de Stiinte Geologice, Geofizice si Geografice.

Comunicarea academicianului Radu Dimitrescu si dr. Mircea Visarion, membru corespondent al Academiei Romāne, a fost consacrata geologului si geofizicianului Mircea Socolescu(1902-1993), membru de onoare al Academiei Romāne. Activitatea stiintifica a prof. Mircea Socolescu, absolvent al Facultatii de Mine si Mineralogie din Bucuresti, cu o specializare īn Franta, este cuprinsa īn patru carti si peste 60 de studii publicate īn reviste de specialitate din tara si din strainatate. Īn linii generale, aceste lucrari de referinta sunt consacrate geologiei economice si geologiei aplicate, domenii īn care a deschis noi cai de investigare a subsolului tarii. Dintre acestea amintim: Carte de correction topographique les anomalies gravimetriques et cartes des altitudes moyennes pour la Roumanie; Prospectiuni radiometrice utilizate īn interpretari geologice; Explorarea geologica; Fizica si structura scoartei terestre din Romānia. A fost ales membru de onoare al Academiei Romāne īn anul 1993, cu putin īnaite de moarte.