Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

În aula Academiei Române, a avut loc, în ziua de 14 martie, festivitatea de lansare a volumelor V-VIII din Tratatul de Istoria Românilor, aparute la Editura Enciclopedica, sub egida Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Române.

Prezentarea celor 5 volume În deschidere, acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, Tratatul de Istoria Românilor, proiect fundamental al Academiei Române este de un interes national, fiindca intrarea în Europa este posibila când casa culturii noastre si tot ce se leaga de spiritualitatea noastra este bine gândit si elaborat, când planurile noastre sunt duse la capat…În acest fel, Academia Româna încearca sa-si achite datoriile fata de societatea româneasca, în felul ei si cu posibilitatile ei intelectuale. Cu acest prilej, domnia sa a anuntat ca în acest an va apare si o sinteza a Tratatului în limbile engleza si franceza.

Pentru acad. Dan Berindei, presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie, coordonatorul Tratatului, aparitie acestor volume constituie unul dintre momentele de seama din viata Academiei Române, constituindu-se ca o sinteza si un bilant pentru care au trudit 56 de autori, la care se adauga 6 colaboratori care au ajutat la aceasta reusita; e o sinteza care reflecta stadiul actual al cunostintelor pe care le avem si care ajuta la întelegerea istoriei pe toti intelectualii. Visul meu este sa ajungem cu ultimul volum la intrarea României în Uniunea Europeana. Nu este un capat de drum, este o halta, unde ne oprim o clipa si pornim mai departe.

În aprecierea acad. Razvan Theodorescu, Ministrul Culturii si Cultelor, aparitia Tratatului de Istorie a Românilor este un triumf al istoriografiei românesti inteligente, cultivate, europene…un triumf al bunului simt al carturariei românesti, o victorie asupra mediocritatii, care se mai întâlneste înca. Au fost transmise, în numele Guvernului, întreaga stima si apreciere si decizia ca la toate marile târguri de carte din acest an – Geneva, Paris, Moscova, Frankfurt – acest Tratat sa fie asezat la loc de cinste ca o carte de învatatura.

În cuvântul sau, acad. Virgil Cândea a facut o adevarata cronica a elaborarii si aparitiei acestui Tratat, în special a volumului V, pe care l-a coordonat, cuprinzând perioada 1601-1711/1716, subintitulat O epoca a înnoirii în spirit european…Ceea ce confera secolului al XVII-lea semnificatie particulara sunt fenomenele noi de ordin politic si cultural care au loc în cursul lor, determina schimbari durabile si marcheaza pe toate planurile societatii evolutii viitoare. Dupa îndrazneata dar efemera unire politica realizata de Mihai Vitezul, relatiile dintre Tarile Române vor fi mereu mai strânse prin aliante, actiuni comune, schimburi culturale si implicarea în evenimentele europene care le ofereau sperante si solutii pentru rezolvarea vechilor probleme ale securitatii si dezvoltarii. Au fost aduse multumiri tuturor colaboratorilor pentru competenta si pasiunea cu care au înteles sa puna în lumina corespunzatoare complexitatea evolutiei istorice din secolul al XVII-lea.

Din alocutiunea prof. univ. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, am retinut ca Tratatul de Istoria Românilor este cea mai noua sinteza în care sunt asamblate cercetarile istoriografice românesti cele mai recente…cu care istoricii români erau datori sa înzestreze, la raspântie de secole si milenii, cultura nationala.

Prof. univ. Ioan Scurtu, directorul Institutului de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Române, coordonatorul volumului VIII al Tratatului, a subliniat ca acesta a continuat liniile directoare ale volumelor precedente, astfel încât cititorii sa aiba o imagine asupra dinamicii diferitor componente ale istoriei nationale si, în acelasi timp, sa sublinieze elementele nou aparute odata cu înfaptuirea Marii Uniri. S-a precizat ca aceasta lucrare nu e oficiala, nu e impusa de cineva, e o lucrare care reprezinta stadiul actual al evolutiei istoriografiei românesti.

Au participat acad. acad. Maya Simionescu, acad. Florin Filip, acad. Gheorghe Vladutescu, vicepresedinti ai Academiei Române, acad. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, membri ai Academiei Române, cercetatori, specialisti, cadre didactice universitare, studenti.