Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

Un mare savant - Gheorghe Marinescu 

De ziua mondiala a sanatatii Academia Româna a omagiat pe savantul Gheorghe Marinescu (1863-1938), ctitorul scolii românesti de neurologie, membru al Academiei Române, vicepresedinte (1916-1918 si 1925-1928), presedinte al Sectiei Stiintifice (1918-1922 si 1933-1936), reuniune stiintifica la care au participat, împreuna cu oameni de stiinta români si personalitati plecate de la noi si afirmându-si prestigiu peste hotare.

Aceasta prestigioasa reuniune stiintifica a avut doua parti - prima în care a fost scoasa în evidenta valoarea nationala si internationala a scolii românesti de neurologie întemeiata de savantul Gheorghe Marinescu si a doua cu caracter strict de specialitate, de aducere la zi a ariei de abordare în neurologie. În acest cadru s-a desfasurat si ceremonia de înmânare a  Diplomei Meritul Academic domnilor M. Steriade - Canada, V. Ionasescu - SUA, J. Askenasy - Israel si Ion Petrovici - Germania. Acad. Nicolae Cajal a acordat medalii jubiliare  acad. Eugen Simion, M. Steriade, J. Askenasy, I. Petrivici, acad. Maya Simionescu, vicepresedinte al Academiei Române, acad. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, prof. dr. C. Popa, membru corespondent al Academiei Române, M. Deuran, consilier prezidential, Olga Marinescu - Germania, dr. Viorica Voiculescu.

Deschizând lucrarile, acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a evocat personalitatea lui Gheorghe Marinescu într-o generoasa abordare filosofica a acestei stiinte atât de intim legata definitia conditiei umana. Pentru ca, asa cum spunea Karl Jaspers, “omul este mai mult decât poate sti el însusi pentru sine Omul este neterminat si neterminabil si Dumnezeu vorbeste prin libertatea omului.” De altfel, gândirea medicala s-a îngemanat aproape permanent cu aceea filosofica si savantii acestui domeniu au contribuit la cunoasterea, dar si întelegerea omului. Ideea a fost prezenta si în mesajul Domnului Ion Iliescu, presedintele României,(citit de Domnul Mircea Deuran) care a relevat si caracterul integrativ al celor peste o mie de lucrari ale lui Gheorghe Marinescu, care a contribuit la crearea neurologiei ca disciplina speciala si “singurul reprezentant din lumea stiintifica mondiala, care a intuit la începutul secolului XX, ceea ce va dovedi mai târziu marele domeniu al neurostiintelor actuale.” Acad. Nicolae Cajal a evocat personalitatea lui Gheorghe Marinescu, ale carui opere au intrat în patrimoniu stiintei mondiale, pentru a detalia preocuparile savantului în domeniul virusologiei. În concluzie, acad. Nicolae Cajal a spus ca “scoala de neurologie româneasca creata de marele savant acum 103 ani a continuat pron elevii sai; O Sager, A, Kreindler, Radovici, Goldstein, Minea, Draganescu Sisesti, Parhon si apoi de Vlad Voiculesu si de generatiile de astazi. Pe larg, valoarea operei lui Gheorghe Marinescu, despre aceste pagini memorabile ale contributiilor aduse de neurologii români au vorbit C. Popa, M. Steriade, J. Askenasy, I. Petrovici.

Si cum valoarea unei traditii stiintifice se masoara în realizarile actuale, partea a doua a acestei întâlniri stiintifice a fost consacrata prezentarii unor comunicari care  au convins ca urmasii lui Gheorghe Marinescu au stiut cum sa înmulteasca talantii, pentru a aminti de cunoscuta parabola biblica. Sa le consemnam - Scoala Gheorghe Marinescu si neurostiintele moderne, de acad. L.M. Popescu si C. Popa,  Creier si constiinta sustinuta de  M. Steriade; Genetica în neuropatia Charcot- Marie-Tooth, de V. Ionasescu; Dualitatea motorie a somnului, de J. Askenasy; Controlul proceselor neurodegenaretive si neurotoxice, de acad. Victor Voicu; Mimatch si zona de penumbra în infarctul cerebral acut, de C. Popa; Neuroprotectie si neuroplasticitate, de O. Bajenaru si Controlul automat-voluntar al motricitatii de Al. Serbanescu.

Au participat acad. Maya Simionescu, vicepresedinte al Academiei Române, membri ai Academiei Române, cercetatori, specialisti la o  Zi internationala a Sanatatii, când cinstirea memoriei lui Gh. Marinescu, ctitor de scoala medicala, a dat masura valorica a cercetarii stiintifice românesti contemporane.