Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

C O M U N I C A T 

În ziua de 18 septembrie 2003, în amfiteatrul “ Ion Heliade Radulescu” al Bibliotecii Academiei Române s-a desfasurat sesiunea stiintifica dedicata împlinirii a 150 de ani de la nasterea prof. ing. insp. gen Elie Radu membru de onoare al Academiei Române, si prof. dr. Alfons Saligny, membru corespondent al Academiei Române, si o suta de ani de promovarea betonului armat în România, organizata de Comitetul Român de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii (CRIFST) si Universitatea tehnica de Constructii din Bucuresti.

Sesiunea a fost deschisa de acad. Mihai Draganescu, presedintele CRIFST.

Acad. Radu Voinea, presedintele Sectiei de Stiinte Tehnice, a evocat personalitatea si opera profesorului Elie Radu (1853-1931). Absolvent al Academiei Mihailene din Iasi si al Scolii Politehnice de pe lânga Universitatea Libera din Bruxelles, Elie Radu a fost profesor de edilitate la Scoala de poduri si Sosele, apoi la Institutul politehnic din Bucuresti, unde a predat cursul de procedee generale de constructie. Intrat în istorie ca unul dintre întemeietorii ingineriei de constructie din tara noastra, a desfasurat o bogata activitate în domeniul proiectarii si executiei constructiilor de cai ferate, poduri, drumuri, alimentare cu apa, cladiri publice. În 1982, pe baza studiilor sale, s-a introdus un nou tip de sina grea si, între 1900-1915 a introdus pe scara larga betonul armat în construirea podurilor de sosea. A realizat numeroase lucrari în domeniul edilitar, dintre care amintim alimentarea cu apa a orasului Bucuresti prin constructia sistemului de la Bragadiru. Sub conducerea lui Elie Radu au fost proiectate si lucrarile de alimentare cu apa si canalizare din Braila, Sinaia, Sulina, Târgoviste, Târg Ocna, Turnu Severin. Tot de numele sau se leaga introducerea folosirii planseelor de beton armat în unele constructii. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1926.

Personalitatea si activitatea stiintifica a lui Alfons Saligny (1853-1903) au fost evocate de Marcela Muntean. Doctor în chimie al Facultatii de Stiinte din Charlottenburg, Alfons Saligny si-a legat numele de înfiintarea primului laborator destinat cercetarilor de control al materialelor de constructii si tehnologiei materialelor pentru caile ferate din România. În acelasi timp, a efectuat cercetari privind compozitia petrolului românesc si a apelor minerale, ale caror rezultate au fost publicate în mai multe lucrari, dintre care amintim: Analiza chimica a apei din putul iodurat de la statiunea Govora; Cercetari asupra pacurilor din România; De l’antrhracite de Skela (District de Gorj) et celui de Valle Badeanca (District de Muscel); Contribution a la connaissance des petrol de la Roumanie. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1902.

Comunicarile care au urmat au adus un plus de cunoastere a unor importante capitole din istoria stiintei si tehnicii românesti: Începuturile betonului armat; puncte de reper - de Nicolae Noica; Cursul de beton armat al lui Ion Ionescu Bizet din 1915 - de Traian Ispas; Creatorul scolii de încercare a materialelor de constructii - de Florica Paul; Betonul armat în România în primele decenii ale secolului XX - de Tudor Postelnicu; Colaborarea arhitecti-ingineri în promovarea betonului în România - de Gheorghe Polizu.

În încheiere a fost ascultata înregistrarea magnetica facuta de Emil Prager, vorbind despre Elie Radu.