Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

Academicianului Mircea Ioan V. Sandulescu, presedintele Sectiei de Stiinte Geonomice a Academiei Române, a fost sarbatorit cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani în cadrul unei sesiuni omagiale, desfasurata în ziua de 28 noiembrie în amfiteatrul Ion Heliade Radulescu  al Bibliotecii Academiei Române.

Deschizând lucrarile sesiunii,  acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, a amintit ca din comuna Rasinari au fost opt membri ai Academiei Române, l-a felicitat pe sarbatorit, dorindu-i ani multi de acum înainte si la fel de bogati în împliniri.

Acad. Dan Radulescu  a rostit Cuvânt catre un distins coleg, subliniind, dintru început ca are în vedere doua ratiuni - una profesionala si cealalta afectiva. Ca geolog, acad. Mircea Sandulescu a „reusit sa mentina prezenta geologiei românesti în concernul international al specialistilor.”...reusind sa ramâna, de-a lungul a aproape jumatate de secol „credincios sie însusi, adica geologiei, careia i s-a dedicat fara concesii si fara abdicari.” Componenta afectiva are în vedere faptul ca multi ani au lucrat ca „cercetatori ai pamântului românesc”, fiecare pe un drum propriu dar si colaborând „pe planul general al organizarii si orientarii activitatii de cercetare în tara noastra ca si pe acela al reprezentarii ei în strainatate.”

Intitulându-si comunicarea - Mircea Sandulescu si structura geologica a României în cadrul european: contributii originale si corelari, acad. Radu Dimitrescu a facut o ampla analiza a activitatii de cercetare în care distinsul sarbatorit a adus contributii remarcabile, recunoscute pe plan national si international. 

La rândul sau, acad. Liviu Ionesi prezentând cele  patru decenii si jumatate în slujba geologiei ale acad. Mircea Sandulescu, a reliefat staruinta neîncetata de catare a „acelui strop de noutate” pe care l-a adus din tainele naturii, îndeosebi în domeniul tectonicii „filosofia geologiei.” 

Prof. dr. Corneliu Dinu, decanul Facultatii de Geologie si Geofizica a Universitatii  din  Bucuresti l-a urmarit pe Profesorul Mircea Sandulescu  pe drumul excelentei universitare, un drum început, oficial, acum zece ani, dar, în fapt, de 25 de ani de activitate profesorala în tara si peste hotare, impunându-se ca un model pentru tineri. 

Pentru  prof Gheorghe Udubasa, membru corespondent al Academiei Române, Acad. Mircea Sandulescu  este  un arhitect al geologiei românesti, un om al marilor sinteze, care, însa, nu a neglijat amanuntele, în care, dupa cuvintele lui Leonadro da Vinci, sta esenta lucrurilor. 

În aceiasi perspectiva,  prof. Ioan Bucur, decanul Facultatii de Biologie-Geologie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca  a prezentat Dinamica unei sinteze, cu referire speciala la lucrarea „Geotectonica României”, care a ramâne un model de abordare stiintifica, o carte „emblematica” pentru acest domeniu. 

Pentru prof. dr. Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Române acad. Mircea Sandulescu este un imbold , marturisind ca „dupa 1984, când a parut tratatul Geotectonica României generatia mea a descoperit u  alt sistem de referinta, un alt cadru geostructural la care sa-si raporteze rezultatele cautarilor în terenurile sedimentare sau sa-si reconsidere ipotezele de lucru.” A fost amintita, în acest context, si activitatea acad. Mircea Sandulescu în calitate de membru al unor prestigioase reviste de specialitate din tara si de peste hotare si modul în care au fost valorificate rezultatele cercetarilor. Prin tot ceea ce a facut pentru geologia româneasca, acad. Mircea Sandulescu  este un imbold pentru tinerii geologi; un imbold de care au „nevoie pentru a-si debloca inertiile reziduale sau pentru a va identifica cu un portdrapel.” 

Prof. dr. Dan Balteanu, membru corespondent al Academiei Române, presedintele Comitetului National de Geografie a adresat  un gând din partea geografilor. În principal, a fost accentuata valoarea interdisciplinaritatii, fiindca „geofizica si geomorfologia nu ar putea exista fara geologie si conceptiile acad. Mircea Sandulescu sunt folosite de cercetatorii din aceste domenii. A fost amintita si activitatea acad. Mircea Sandulescu în calitate de presedinte al Sectiei de Stiinte Geonomice, colaborarea cu Institutul de Geografie, ajutorul dat, de curând, pentru înfiintarea unui centru de cercetare româno-japoneza în zona Sibiu.

Multumind pentru cuvintele si sentimentele cu care a fost sarbatorit, acad. Mircea Sandulescu a adus un omagiu profesorilor care l-au format ca specialist, începând cu prof. Ion Dumitrescu, „pe care l-am urmat si datorita caruia am reusit si sa ma fac cunoscut peste hotare” si colegilor cu care a colaborat ani si ani la rând.

Au fost transmise mesaje de felicitare din partea prof. Ion Mârza si a Centrului Universitar Iasi.

Au participat acad. Florin Filip, vicepresedinte al Academiei Române, membri ai Academiei Române, numerosi cercetatori si specialisti care au tinut sa aduca un prinos de cinstire omului de stiinta  Mircea Sandulescu, ale carui calitati  de exceptie intelectuale si morale l-au impus ca un demn continuator al traditiilor cercetarii geologice românesti.