Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

Aula Academiei Române a găzduit, în ziua de 11 decembrie, ceremonia de înmânare a Diplomei Honoris Causa a Academiei Române E. S. Domnul Jose Jeronimo Moscardo de Souza, ambasadorul Braziliei la Bucureşti.

Deschizând ceremonia, acad. Eugen Simion, preşedintele Academiei Române, a afirmat că această zi este una fericită şi, în acelaşi timp, melancolică: „Fericită pentru că Academia Română a decis să înmâneze Diploma Honoris Causa, Domnului Jeronimo Moscardo de Souza, ambasadorul Braziliei la Bucureşti, „un om care a făcut enorm pentru ţara lui şi, în acelaşi timp, foarte mult pentru ţara noastră.” Este, totodată şi  melancolică, „fiindcă este o ceremonie de despărţire, prietenul nostru foarte drag, ambasadorul Moscardo ne părăseşte.”

 

În cei aproape șapte ani și jumătate, cât Domnul Jeronimo Moscardo, „un ambasador provocator printre diplomații UNESCO”, a stat aici a devenit un prieten al Academiei Române, al culturii române, al poporului român. „Se poate spune că a devenit un om de-al nostru și, desigur, va rămâne așa.” De acea, tot acest timp a fost unul al prieteniei și colaborării, Domnia Sa promovând consecvent o adevărată diplomație culturală. Pe viitor, Excelența Sa  își va continua misiunea diplomatică la Bruxelles.  Și o coincidență fericită. Domnul Dan Zamfirescu, directorul  Editurii „Roza vânturilor”, a adus exemplarul de semnal al cărții Domnului Moscardo „Un contre-agenda pour le XXI-eme siecle - ou a la recherche d’une marginalite fertile”, prefațată de Eugen Simion; o carte care cuprinde articole apărute în țara noastră, interviuri acordate și conferințe susținute în aula Academiei Române.

Mulțumind pentru înalta distincție acordată, E.S.Jose Jeronimo Moscardo de Souza, a mărturisit că ceea ce va rosti este o „declarație de dragoste”, pentru că s-a gândit și la o carte pe care ar putea-o scrie despre Seducția României, considerându-se o „victimă fericită a acestei seducții”. Acad. Eugen Simion, pe care l-a cunoscut la Paris, l-a inițiat în cultura și viața României. A cunoscut România și cu ajutorul Domnului Ovidiu Grecea, azi prefect de București,  care a fost un timp ambasadorul României în Brazilia. În spiritul concepției sale, E.S. caracterizând starea actuală a lumii și a Europei a spus că marea problemă a contemporaneității nu este atât una de natură economică, socială sau politică, ci a unui „un deficit de suflet”.  Europă contemporană nu seduce.  „Și am întâlnit aici, în România, o Europă care m-a sedus…pentru că am întâlnit pretutindeni aici o dimensiune a prieteniei. Aveți, ceea ce este foarte interesant, în același timp, dragoste, rațiune și o claritate deosebită”. Într-un timp al „barbari dulci”, în România a descoperit „o mare putere culturală europeană, care a dat lumii un profet - pe Emil Cioran”. În acest context, Academia Română și-a asumat, prin președintele Eugen Simion, „o misiune demnă de o mare națiune a lumii”, prin proiectul „Penser l’Europe”, care s-ar putea numi și „Penser la Planete” sau „Sauver l’humanite”. În această perspectivă, a pierderii multora dintre valorile umaniste, România și-ar putea asuma misiunea de reînvia spiritul Vechiului Bizanț, într-un spațiu de generoasă respirație culturală. Desigur, e vorba de frumusețea țării, dar mai ales a oamenilor pe care i-a cunoscut - poeți, țărani, profesori, studenți, oameni politici și de cultură, cetățeni obișnuiți, care „pe lângă inteligenți au și o mare căldură sufletească.” Și cum mandatul de ambasador în țara noastră s-a încheiat, distinsul diplomat a mărturisit că nu se simte trist, comparând plecarea sa cu „ o transhumanță, așa cum este cântată de români în doinele și baladele lor.” Și, oricum, îl are ca permanent însoțitor pe Emil Cioran.

În încheierea ceremoniei, acad. Eugen Simion a mulțumit pentru atașamentul și calda prietenie arătată de domnul Jeronimo Moscardo și de soția sa Carmen Olivia, subliniind că: „Domnul ambasador este primul străin care a venit să ne spună, la această tribună, că Voi românii sunteți o mare putere culturală.”

Participarea acad. Maya Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, a P. F. Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a numeroși membri ai Academiei Române și ai corpului diplomatic, au dat acestei întâlniri, dimpreună cu solemnitatea academică și cordialitatea unei autentice prietenii.