Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

Colecția Opere fundamentale
O bibliotecă reprezentativă pentru cultura noastră

Undeva, Eminescu nota că „fiecare literatură națională formează focarul spiritului național, unde concurg toate razele din toate direcțiile vieții spirituale, ea arată nivelul vieții publice spirituale”. O asemenea cuprinzătoare definiție este, în sine, un solid argument pentru ca azi, în plin proces de mondializare, literatura să ofere o imagine fidelă a identității noastre, care abia astfel poate să comunice cu alte identități culturale. De aceea, proiectul de editare o marilor creații, reprezentative pentru spiritualitatea noastră, așa cum este colecția „Opere fundamentale”, editată de Academia Română și coordonată de acad. Eugen Simion, președintele Academiei Române, are valoarea unui act de ctitorire valorică a ceea ce, în petrecerea vremilor, așează reperele dăinuiri noastre. În excelente condiții grafice, cu o ținută științifică ireproșabilă, această colecție începe a se contura ca o bibliotecă esențială a culturii românești. 
Prilejul de a reveni asupra acestui fundamental act de cultură a fost oferit de lansarea celor 15 volume ale colecției „Opere fundamentale apărute în anul 2003, care a avut loc, în ziua de 10 februarie 2004, în elegantul sediu al Fundației Naționale pentru Știință și Artă. O adevărată sărbătoare a culturii românești, onorată de participarea Domnului Adrian Năstase, primul ministru al Guvernului României, a membrilor Academiei Fundației, a reprezentanților corpului diplomatic și, desigur, a celor care s-au îngrijit de apariția cărților. 

În alocuțiunea de deschidere, acad. Eugen Simion, care a și avut inițiativa acestui proiect fundamental al Academiei Române, a mărturisit: „Această manifestare este un prilej de bucurie, de satisfacție și, poate, dovada că noi românii putem face lucruri extraordinare când dorim acest lucru. Ideea noastră a fost că românii merită o colecție de tip Pleiade și nu ascundem această înrudire. Merită, pentru că ei au creat cultura, acești mari clasici pe care am reușit să-i publicăm”. În cei trei ani, au fost publicate 47 de volume, din care în 2003, 15 volume - Literatura medievală, Marii cronicari ai Moldovei, Dimitrie Cantemir, Slavici, Arghezi, Eminescu (vol. VII) Panait Istrati, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Preda. În continuare, acad. Eugen Simion a vorbit despre un alt proiect, desfășurat din inițiativa Domnului Năstase, ca „alături de aceste ediții, care costă relativ mult, să apară și o colecție populară, destinată românilor de peste hotare. Părerea noastră este că această inițiativă este absolut extraordinară. Am realizat-o în „complicitate” cu Monitorul Oficial și Editura Univers Enciclopedic, într-un timp record și vreau să cred că în condițiuni foarte bune”. Este vorba de cinci volume - două volume din opera lui Eminescu, alte două din Caragiale și un volum din scrierile Ion Creangă. 

Domnul Adrian Năstase a început prin a afirma că s-a simțit onorat colaborând cu Academia Română și Fundația Națională pentru Știință și Artă pentru un asemenea proiect fundamental. Amintind și se alte proiecte, a subliniat că „avem, în primul rând, datoria de a fixa faptul temeinic, ceea ce constituie inima culturii românești și am făcut, probabil, acum acest lucru foarte bine decât am încercat alteori...În acest fel, păstrăm ceea ce este esențial și, probabil, în forma cea mai pură din punctul de vedere al iubitorului de carte”. Cât despre colecția populară, aceasta s-a realizat la nivelul Departamentului pentru românii din străinătate, și s-a reușit publicarea celor cinci volume în două săptămâni, într-un tiraj satisfăcător. „Sunt eforturi deosebite de a întări această coloană vertebrală a literaturii românești, care va asigura verticalitatea culturii noastre într-o Europă diversă. Este rostul nostru de a merge într-un fel la întâlnirea cu valorile europene, cu propriul nostru tezaur, pe care trebuie să-l avem fixat în forme materiale, care reprezintă și ceea ce vom lăsa generațiilor care vor veni după noi”.

Remarcând că aceste cuvinte au fost în sensul așteptărilor și mulțumind pentru sprijinul acordat, acad. Eugen Simion a prezentat proiectul aparițiilor pentru acest an: Cronicarii munteni, Mihail Kogălniceanu (2 volume), Nicolae Filimon, Petru Dumitriu, George Călinescu, Ștefan Bănulescu, Macedonski și continuarea edițiilor Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

În încheiere, Adrian Năstase a asigurat, încă odată, Academia Română că această colaborare va continua, în efortul comun de reconstituire a spiritualității românești. „Trebuie să ne pregătim pentru integrarea europeană nu doar cu o economie de piață funcțională, nu doar cu criterii politice, cu adopții sau neadopții de copiii. Toate sunt importante. Dar să aducem, alături de celelalte culturi, cultura noastră, care înseamnă și un anumit mod de a privi pe ceilalți, dar și un mod de a le cere celorlalți de a ne privi pe noi”.