Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

Sala de consiliu a Academiei Române a gazduit, joi 12 februarie 2004 cea de-a 13-a sesiune anuala de comunicari organizata de Comisia de Analiză Termică și Calorimetrie, care activeaza în cadrul Secției de Științe Chimice. 

Manifestare stiintifica devenita traditionala, sesiunea a reunit cadre didactice si cercetatori din unitati de invatamant si institute de cercetare din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Galati, interesate de aplicarea bazelor teoretice si a tehnicilor analizei termice si calorimetriei la domeniul lor specific de activitate.

Lucrarile sesiunii au fost deschise de catre prof.dr.doc. Eugen Segal, membru corespondent al Academiei. Un cuvant de salut din partea conducerii Academiei a fost adresat participantilor de catre Academician Mircea Banciu, presedintele sectiei de stiinte chimice. Dupa pastrarea unui moment de reculegere in amintirea celui care a fost profesorul D.Fatu,Vicepresedinte al Comisiei de Analiza Termica si Calorimetrie al Academiei Romane, decedat in cursul anului trecut, s-a trecut la ordinea de zi. Au fost dezbatute probleme privind:

  • Cinetica neizoterma (N.Doca,T.Vlase,N.I.Ionescu,Monica Caldararu, G.Munteanu, E.Segal, Maria Zaharescu, Viorica Musat, Dorina
    Chambree),

  • Chimia compusilor oxidici (Prof.Dr.Ion Teoreanu) 

  • Chimia compusilor coordinativi (Oana Carp, Mircea Niculescu),

  • Chimia compusilor macromoleculari (Cornelia Vasile),

  • Sorbtia colorantilor (Lucia Odochian), 

  • Studiul obiectelor din piele cu valoare istorica prin metodele analizei termice (P.Budrugeac si C.Popescu).

Atat comunicarile prezentate cât si discutiile pe marginea acestora au oglindit ridicarea nivelului cercetarilor ca si cresterea exigentei fata de rezultatele obtinute.

Sesiunea a conturat noi directii de cercetare referitoare la problemele teoretice ale cineticii neizoterme cat si unele cai de inbunatatire a tehnicilor de lucru in diferitele domenii ale chimiei beneficiare ale analizei termice. 

In plus participantii la simpozion au ales noul colectiv de conducere al comisiei.

PREȘEDINTE: Prof.Dr.Doc. Eugen Segal, Membru Corespondent al Academiei Române
Vicepreședinți: Prof.Dr. Nicolae Doca, Dr. P.Budrugeac
Secretar: Dr. Oana Carp
Reprezentant la ICTAC Prof.Dr. Crisan Popescu