Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

ZIUA ACADEMIEI ROMÂNE, ZIUA UȘILOR DESCHISE
(imagini)

Un templu al științei și înțelepciunii

La 1/13 aprilie, Locotenența Domnească, prin decretul 582 hotăra înființarea Societății Literare, cu o triplă misiune: determinarea ortografiei limbii române, elaborarea Gramaticii limbii române și începerea Dicționarului Român. 

Considerat actul de naștere al Academiei Române, acest document consfințea împlinirea unor mai vechi idealuri și chiar încercări de constituire a unei societăți academice, reperate încă din secolul al XIV-lea. Așa înțelegem și entuziasmul cu care Primăria Capitalei chema locuitorii să întâmpine membrii Societății Literare, veniți din toate provinciile românești: „Români din toate unghiurile țării se unesc mâine (n.n 31.aug. 1867) spre a face opera cea adevărată românească, spre a întemeia limba, cugetul românesc”. Atunci a fost o adevărată sărbătoare națională, marcând „renașterea literaturii și cultivarea limbii românești”. Cum știm, de-a lungul secolelor, limba a fost singura legătură trainică între românii și atunci, cum spunea Alexandru Roman, reprezentatul Maramureșului, „a sosit timpul ca să ne unească și cugetele și sentimentele”

Simbol al unității spirituale a românilor

Evocând aceste momente al începutului, acad. Eugen Simion, președintele Academiei Române, a subliniat că înființarea acestei Societăți a fost posibilă datorită procesului de modernizare a României început odată cu Unirea Principatelor, care a creat condițiile favorabile împlinirii acestui ideal al atâtor generații de cărturari români. Trebuie subliniat faptul că 14 din cei 21 de membri ai Societății Literare proveneau din Transilvania, Maramureș, Banat, Bucovina, Basarabia și Macedonia, provincii aflate sub stăpâniri străine. O facem, fiindcă Unirea cea Mare de la 1 decembrie 1918 a fost precedată de unirea culturală, fără de care nu putea exista nici aceea politică.

Transformarea în Academia Română, prin decretul 749, semnat de Carol I la 29 martie/10 aprilie 1879, Societatea se „declară institut național cu denumirea Academia Română”, având „de scop cultura limbei și a istoriei naționale, a literelor, a științelor și frumoaselor arte”; transformare favorizată de dobândirea independenței de stat a României din 1877. În anii care au urmat, fidelă misiunii sale, activitatea Academiei a fost orientată spre întocmirea unor lucrări fundamentale pentru cultura noastră: dicționarul tezaur al limbii române, glosarul, vocabularul și atlasul limbii, unificarea ortografiei, traduceri din operele clasicilor antichității, editarea operelor înaintașilor. și Etymologicum Magnum Romanie. Ca „institut național”, Academia Română a fost prezentă la toate marile evenimente politice ale timpului, în toate manifestând că „face parte din sufletul românesc și este a națiunii, precum și națiunea găsește într-însa vatra pururea nestinsă a iubirii de neam”. În Analele Academiei Române, citim că la înfăptuirea României Mari, Academia își exprima speranța că „dărâmarea hotarelor nefirești despărțitoare dintre frați ar fi urmată de înălțarea și întărirea culturii naționale, prin conlucrarea tuturor fraților ținuți atâtea secole despărțiți sub apăsarea stăpânirilor străine”. Speranța a fost împlinită și anii care au urmat au fost ai unei puternice afirmări a potențialului creator al românilor în toate domeniile științei și culturii, cu nume ilustre intrate în istoria cunoașterii și creației universale.

În august 1948, Academia Română a fost transformată în Academia Republicii Populare România și, apoi, în 1965 în Academia Republicii Socialiste România, suportând igerințele politice ale regimului totalitar. Printre acestea, chiar în 1948, îndepărtarea a peste o sută de membrii, mari personalități ale culturii și științei noastre, de-ar fi să-i amintim doar pe Lucian Blaga, Liviu Rebreanu sau George Brătianu. Din anul 1974 nu au mai fost primiți noi membri, cu excepția celor doi „conducători”, Academia fiind condamnată la o moarte biologică lentă.

Institutele academice au fost fie desființate, fie trecute în subordinea altor instituții. În pofida acestor greutăți, Academia a căutat și în mare parte a reușit să supraviețuiască și, în măsura posibilităților, să asigure continuarea tradiției care a impus-o ca un „templu al cugetării și înțelepciunii”, cum o numea George Enescu.

În perspectiva integrării europene

Redevenită Academia Română în anul 1990, independentă politic, prestigioasa instituție și-a redimesiont misiunea de a fi cel mai înalt for de știință și cultură, implicându-se activ în viața socială și devenind, cum o dorea Dimitrie Gusti, o Academia Militans. Printre primele măsuri adoptate a fost repunerea în drepturi a celor care au fost pe nedrept excluși din Academie, urmată de primirea de noi membrii și de revenirea institutelor de cercetare. Astăzi, Academia 
Română este, cum o caracterizează președintele ei, acad. Eugen Simion, o societate savantă și, în același timp, un puternic centru de cercetare științifică fundamentală. În cele 66 de institute academice își desfășoară activitatea aproape trei mii de cercetători, angajați în proiecte și programe de anvergură națională, unele în colaborare cu institute similare de peste hotare. Inițiată de Academia Română în colaborare cu Fundația națională pentru Știință și Artă, colecția Opere Fundamentale cuprinde deja 47 de volume reprezentative pentru cultura noastră națională - Eminescu (7volume), creangă, Caragiale, Slavici, Literatura Medievală, Dimitrie Cantemir, dar și Nichita Stănescu, Marin Preda sau Marin Sorescu. Se cuvine să amintim și Tratatul de Istorie a Românilor, lucrare monumentală sau demararea unor proiecte cum este ESEN, evaluarea stării economice a României din perspectiva integrării europene. Dintre cele peste douăzeci de programe fundamentale și prioritare al Academiei, acoperind o vastă arie tematică vom aminti doar: Tezaurul lexical al limbii române, Dicționarul etimologic al limbii române, Dicționarul general al literaturii române, Istoria Românilor, Fundamentarea strategiilor de dezvoltare a economiei României și de ridicare a competitivității acesteia în condițiile integrării în Uniunea Europeană, Obținerea și caracterizarea unor nanomateriale avansate, Chimie organică teoretică, Modele matematice ale proceselor de tip difuzie cu aplicații în științele mediului și ale vieții, Atlasul antropologic al Transilvaniei, Procese celulare și moleculare implicate în patologia diabetică, Cercetări geofizice complexe în zone geodinamic active, cu aplicare specială asupra zonei seismogene Vrancea.

Cuvântul rostit din partea Basarabiei de Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române a amintit de vremurile începuturilor. Alocuțiunea sa a fost însă umbrită de faptul că ingerințele politice din Republica Moldova fac să se vorbească de limba moldovenească, altceva decât limba română. Noi știm și nu  vom uita niciodată că vorbim o singură limbă, aceea română. Tot într-un ecou de istorie, acad. Dinu Giurescu a subliniat că și azi în Academia Română sunt reprezentanți ai românilor de pretutindeni și că, deși au fost vremuri potrivnice, cercetarea academică a continuat, făcând astfel posibilă reluarea, după 1989, a vechilor tradiții.

Prezent la sărbătoarea Academiei Române, domnul Ion Iliescu, președintele României a subliniat faptul că, în aceiași zi, este sărbătorită și intrarea României în NATO. Vorbind despre cercetarea academică, președintele României a spus că, tot în ziua de 2 aprilie au început dezbaterile unui alt program de importanță națională, în care Academia Română, prin cercetătorii de la Institutul Național de Cercetări Economice are un rol important - este vorba de programul pentru dezvoltarea durabilă a României în orizontul anilor 2025. În acest cadru, președintele României a decernat Ordinul Național „Serviciu credincios”, în grad de cavaler următoarelor personalități: Mircea Ciumara, director al Institutului de Economie Națională, Valeriu Ioan Franc, director adjunct la Institutului de Economie Națională și Vasile Stănescu, membru de onoare al Academiei Române. 

A urmat ceremonia în cadrul căreia acad. Eugen Simion a înmânat distincții academice unor distinse personalității ale vieți diplomatice și cultural-științifice și unor reprezentanți ai presei.

În aceiași zi, acad. Eugen Simion și prof. Gabriel Strempel, directorul Bibliotecii Academiei Române au deschis expoziția Desene italiene în colecția cabinetului de stampe a Bibliotecii Academiei Române. Expoziția prezintă o selecție de 38 de desene din secolele XVI-XVIII din cele 400 pe care le deține cabinetul de stampe al Bibliotecii Academiei Române. 

La cei 138 de ani de la înființarea sa, Academia Română îngemănează tinerețea nemuritoare a spiritului de cunoaștere și creație cu înțelepciunea, care o impun ca simbol al unității spirituale a românilor. 

Vivat, Crescat, Floreat!