Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

Festivitatea de lansare

Vol. V

Vol. VI

Vol. VII

Volumul VIII (1918-1940), cu subtitlu România întregita -  coordonator prof. univ. dr. Ioan Scurtu, secretar dr. Petre Out - analizeaza perioada decembrie 1918 - septembrie 1940. Atunci,  “urmare a unirii Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei si Banatului cu România, în 1918, pentru prima oara în istorie granitele statului aproape s-au suprapus peste cele etnice. România a devenit un stat de marime medie din Europa, atât ca suprafata cât si ca populatie. Noul statut i-a permis o mai activa implicare în viata continentului si chiar în politica internationala.

 

În acelasi timp au aparut probleme noi, între care integrarea provinciilor unite în cadrul României, elaborarea unui ansamblu legislativ - în primul rând al unei noi Constitutii - care sa asigure dezvoltarea statului, modernizarea economiei nationale, dezvoltarea învatamântului si culturii în pas cu procesele generale înregistrate pe plan european, stabilirea unor raporturi echilibrate între majoritari si minoritari(cu minoritatile etnice în primul rând)…Anii 1918-1940 au reprezentat, în esenta, o perioada fasta în istoria poporului român, un reper pentru generatiile viitoare. În acei ani s-a realizat un sincronism real între cultura româna si cea europeana.”

Mai adaugam ca fiecare volum cuprinde o bogata si eleganta ilustratie, alb-negru si color, din care peste 80% este inedita, tabele genealogice ale domnilor si celor mai importante familii boieresti, indici, explicatii, harti ce dau lucrarii, alaturi de certa valoare stiintifica, o valoare estetica de exceptie.

Festivitatea de lansare

Vol. V

Vol. VI

Vol. VII