Cele doua volume
ale Tratatului de oenologie,
aparute la Editura Academiei Române,
se disting de alte lucrări cu
aceiași temă prin accentul deosebit
pus pe „chimia vinului” - oenochimie
- , concept pe care îl propun pentru
literatura de specialitate,
îmbogățind astfel un domeniu
științific consacrat.
Primul volum este
consacrat mustului și, în capitole
speciale sunt prezentate „Compoziția
chimica a mustului”, „Procese
biochimice din must și vin” ș
„Antioxidanți și antiseptici”.
Cel de al doilea
volum este structurat pe capitolele:
„Compoziția chimică a vinului”,
„Corecții de compoziție”, „Sisteme
disperse în vin”, „Condiționarea
vinurilor”, „Evoluția și fazele de
dezvoltare ale vinului” „Procese de
oxidare și reducere în vinuri”,
„Precipitările tartrice”,
„Casările”, „Bolile și defectele
vinului”, „Parametrii analitici”.
Lucrare de
proporții, însumând aproape 1.500 de
pagini, rod al unei sârguincioase
munci de echipă, Tratatul valorifică
o bogata bibliografie de
specialitate și experiența
autorilor, recunoscuți pentru
contribuțiile științifice în
domeniul oenologiei. |