Titlul de Doctor "Honoris Causa” acordat unor membri ai Academiei Române

 
Academicianul Cristian HERA
Vicepreședinte (2010-2018) al
Academiei Române
Președinte al Academiei Române
(ianuarie-aprilie 2018)

 
DOCTOR HONORIS CAUSA
al Academiei de Studii Economice din București

6 decembrie 2018

Galerie foto


Academicianul Cristian Hera, vicepreședinte (2010-2018) și președinte al Academiei Române (ianuarie-aprilie 2018), a fost distins cu titlul Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din București. Ceremonia a avut loc în data de 6 decembrie 2018, în Aula Magna a prestigioasei universități.

Titlul vine să încununeze o activitate științifică prodigioasă, desfășurată fără întrerupere vreme de 62 de ani. În Laudatio rostit cu acest prilej, se precizează: „Academia de Studii Economice din București este onorată să-și exprime admirația și prețuirea față de personalitatea marcantă a științei contemporane, domnul academician, prof. univ. dr. docent Cristian Ioan D. Hera. Conferirea celui mai înalt titlu al universității noastre reprezintă recunoașterea valorii profesionale, academice și a prestigiului științific al domnului academician, a unei cariere profesionale dedicată cercetării și studiilor avansate în domeniul științelor agricole, precum și aplicării acestor cunoștințe în sprijinul întregii societăți. În susținerea acordării acestui titlu științific, dorim să evidențiem contribuția valoroasă a domnului academician, prof. univ. dr. docent Cristian Ioan D. Hera la dezvoltarea și consolidarea cercetării românești, în general, și a celei academice, în special.“

Academicianul Cristian Hera este doctor în agronomie din anul 1969 și doctor docent în științe pentru „Rezultate originale obținute în cercetările efectuate în perioada 1967-1973 privind studiul fertilității solului și aplicării diferențiate a îngrășămintelor chimice“.

Membru cooptat din 1982 și titular din 1990 al Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), din al cărui prezidiu a făcut parte, acad. Cristian Hera este astăzi președinte de onoare în funcție al acestei academii ce poartă numele celebrului „Gheorghe Ionescu-Șișești“.

Membru corespondent al Academiei Române din 1995 și membru titular din 2004, instituție în care a deținut cele mai înalte funcții: vicepreședinte (2010-2018) și președinte (ianuarie-aprilie 2018). Actualmente este președintele Secției de științe agricole și silvice și face parte din Prezidiul Academiei Române.

Academicianul Cristian Hera și-a început cariera ca cercetător științific la Institutul de Cercetări Agronomice al României (ICAR), iar din anul 1962 a activat timp de aproape 30 de ani la Institutul de Cercetări pentru Cereale și Plante Tehnice (ICCPT) – Fundulea, pe care l-a condus în calitate de director științific (1970-1981) și apoi de director general (1982-1991) vreme de două decenii, dovedind deosebite calități manageriale.

Atașat de mediul universitar, academicianul Cristian Hera a desfășurat o bogată activitatea didactică la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din București, Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu“ București (IANB) și Universitatea „Ștefan cel Mare“ din Suceava, continuându-și activitatea și în prezent, în calitate de conducător de doctorat, profesor universitar consultant și membru de onoare al Senatului universitar.

A desfășurat o activitatea fructuoasă în organismele internaționale, în calitatea de: secretar științific (1961-1964) și președinte (1974-1982) al Comisiei a IV-a „Fertilitatea solului și nutriția plantelor“ în Societatea Internațională de Știința Solului; cercetător științific (1964-1982), expert în utilizarea tehnicilor nucleare în domeniul fertilității solului, nutriției plantelor și aplicării îngrășămintelor (1968–1991) și director, Secția de fertilitatea solului, nutriția plantelor, irigații și producție vegetală, Departamentul de cercetare (1991-1997), Agenția Internațională de Energie Atomică de la Viena, Austria; membru în Comitetul executiv (1986-1996) și președinte al Centrului Științific Internațional pentru Îngrășăminte (1996-2010).

Academicianul Cristian Hera este deținătorul a numeroase titluri științifice de onoare, între care: Profesor de Onoare al Academiei de Științe Agricole din China, Institutul de Aplicații a Energiei Nucleare în Agricultură (1995); Membru de Onoare al Accademia dei Georgofili, Italia (2003); Membru de Onoare al Academiei Ruse de Științe Agricole (2004); Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe Agricole „K.A. Timireazev“ din Moscova (2004).

Este Doctor Honoris Causa al mai multor universități prestigioase din România, titlul conferit de Academia de Studii Economice din București în data de 6 decembrie 2018 fiind al 12-lea din strălucita sa carieră.

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006