24 noiembrie 2015

Academia Română celebrează Marea Unire


Academia Română organizează vineri, 27 noiembrie 2015, sesiunea solemnă omagială dedicată Marii Uniri de la 1918, Ziua Națională a României. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.00.

Sesiunea va fi deschisă de acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române, și de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Despre deosebita importanță istorică a evenimentului de la 1918 vor vorbi acad. Dan Berindei, Președinte de onoare al Secției de științe istorice și arheologie, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, Directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane "Gh. Șincai", Târgu Mureș, I.P.S. Ioan, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului, prof. univ. dr. Daniel Breaz, Rectorul Universității "1 Decembrie 1918", Alba Iulia, prof. Dumitru Acu, Președintele Asociațiunii ASTRA, Sibiu, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, Prorector al Universității "Alexandru Ioan Cuza", Iași, dr. Ioan Lăcătușu, sociolog, arhivist și publicist, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna.

"La 1 Decembrie 1918 națiunea română a trăit un moment de împlinire și un moment de vârf al existenței sale. A fost vorba de un adevărat miracol, această strângere a tuturor regiunilor locuite exclusiv sau majoritar de români în hotarele unui singur stat." apreciază reputatul istoric acad. Dan Berindei, Președinte de onoare al Secției de științe istorice și arheologie al Academiei Române.

Sesiunea solemnă consacrată Marii Uniri este menită să rememoreze evenimentele petrecute în urmă cu 97 de ani și să sublinieze rolul Academiei Române, încă de la înființare, în 1866, în realizarea și menținerea unității naționale, dar și să afirme obiectivele sale de viitor în actualul context istoric.

"Omagiind pe înaintașii care au realizat, în 1918, întregirea neamului nostru românesc, Academia Română își îndreaptă privirile spre viitor, militând pentru menținerea unității naționale, pentru afirmarea tradițiilor și specificului românesc și încadrarea acestora în locul ce li se cuvine în cultura și civilizația europeană, pentru integrarea în Uniunea Europeană cu demnitate și cu valorile pe care le aduce Poporul Român." subliniază acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române.

Academia Română vă așteaptă pentru a celebra împreună un moment fundamental al istoriei poporului român.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006