13 ianuarie 2016

Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Academia Română,
sub semnul identității naționale


Academia Română organizează vineri, 15 ianuarie 2016, începând cu ora 10, în Aula Academiei Române, sesiunea solemnă dedicată Zilei Culturii Naționale. Evenimentul din acest an are ca temă "Identitate națională".

Festivitatea va fi deschisă de Președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad. Evenimentul este onorat de prezența Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, care va rosti un discurs, urmat de alocuțiunile Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, membru de onoare al Academiei Române, și acad. Dan Berindei, Președinte de onoare al Secției de științe istorice și arheologie.

În cea de-a doua parte a sesiunii solemne vor lua cuvântul acad. Eugen Simion, Președintele Secției de filologie și literatură, prof. univ. dr. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, prof. univ. dr. Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, acad. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, acad. Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de artă, arhitectură și audiovizual, acad. Nicolae Breban, acad. Alexandru Zub și prof. univ. dr. Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române.

Cu prilejul organizării acestei sesiuni omagiale cu tema "Identitate națională", Președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad, a reiterat ideea potrivit căreia: "Ziua Culturii Naționale este un moment în care privim la ceea ce s-a înfăptuit și trebuie să bine-gândim ceea ce avem de realizat pentru întărirea unității naționale, a afirmării națiunii române, a marilor ei valori culturale în țară și în lume, pentru a dovedi tuturor că țara are «la trecutu-i mare, mare viitor»."

De asemenea, președintele Academiei Române a ținut să reamintească faptul că declararea zilei de naștere a lui Mihai Eminescu ca Ziua Culturii Naționale este o inițiativă a înaltului for pe care îl conduce: "Ziua de 15 ianuarie este o zi de mare sărbătoare pentru poporul român. Este ziua de naștere a poetului nostru național Mihai Eminescu și, printr-o fericită inițiativă a Academiei Române, din 2010, susținută de conducerea țării, este și Ziua Culturii Naționale. Nu se putea o unire mai potrivită a celor două sărbători, sub auspiciile cărora poporul nostru își începe fiecare an."

Instituțiile media sunt rugate să-și acrediteze reprezentanții transmițînd următoarele date către Biroul de presă al Academiei Române: nume și prenumele jurnalistului, numărul legitimației de presă, seria și numărul actului de identitate, e-mail și număr de telefon.

Biroul de presă al Academiei Române
copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006