6 mai 2016

Academia Română și Casa Regală:
două instituții la moment aniversar - 150 de ani de la constituire


Academia Română celebrează luni, 9 mai 2016, alături de Casa Regală, un secol și jumătate de la urcarea pe tronul Principatelor Române a Principelui Carol I de Hohenzolern Sigmaringen. Sesiunea științifică solemnă "Domnitorul Carol I - 150 de ani de la urcarea pe tronul României", dedicată acestei aniversări, va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.

Evenimentul va fi deschis de alocuțiunea acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române, urmată de cuvântul ASR Principesa Margareta a României, Custode al Coroanei Române. În cadrul sesiunii vor susține prelegeri acad. Dan Berindei, Președinte de onoare al Secției de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, membru corespondent al Academiei Române, Rector al Universității București, acad. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca, prof. Victor Axinciuc, membru de onoare al Academiei Române.

La eveniment vor participa membri ai Casei Regale, din România și din străinătate, înalte oficialități ale statului român, membrii Academiei Române, personalități ale lumii culturale și științifice.

În urmă cu o lună, la 4 aprilie 2016, când Academia Română a sărbătorit ea însăși 150 de ani de la înființare, Președintele Academiei, acad. Ionel-Valentin Vlad, rememora pentru auditoriu personalitatea Regelui Carol I și atenta sa preocupare față de misiunea națională a Academiei Române, ca instituție fundamentală a statului recent creat: "Regele Carol I a dovedit de-a lungul întregii sale domnii, prin toate actele sale, că a fost un suveran român, strâns legat de țara în fruntea căreia se afla, pe care a știut să o cârmuiască cu înțelepciune, tact și multă diplomație. El a acordat o mare atenție și sprijin Academiei Române, al cărei Președinte de onoare și apropiat protector a fost. Este emoționant ce scria Regele despre Academia Română: «Renumele Academiei noastre trebuie să aibă un răsunet departe peste hotarele țării, spre a atrage în capitala României bărbați însemnați, care să se încredințeze că vechile principate dunărene s-au transformat într-un centru de civilizație și de propășire și au devenit un stat puternic și neatârnat, stabilit pe temelii așa de tari, încât nicio zguduire nu-l mai poate zdruncina»".

Cu prilejul acestei aniversări, Biblioteca Academiei Române a editat albumul de artă "Regele Carol I - 150 de ani de la urcarea pe tronul României", ce ilustrează, prin intermediul unui bogat material iconografic din patrimoniul Academiei Române și colecțiile Cabinetului de Stampe și Fotografie, cele mai importante momente din viața Casei Regale de la București.

Biroul de presă al Academiei Române
copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006