19 septembrie 2016

„Restituiri enesciene“ - acad. Cornel Țăranu va omagia la New York
135 de ani de la nașterea lui George Enescu


Academicianul Cornel Țăranu este invitat, în data de 23 septembrie 2016, la Institutul Cultural Român din New York pentru a prezenta, în sala Auditorium, conferința „Restituiri enesciene“. Evenimentul este dedicat aniversării a 135 de ani de la nașterea lui George Enescu.

Subiectul conferinței este axat pe munca de recuperare a câtorva manuscrise enesciene neterminate și finalizarea unor proiecte ale marelui compozitor. Potrivit schițelor originale, compozitorul Cornel Țăranu a asamblat manuscrisul lucrării „Suite roumaine“, a cărei parte I, „Deșteaptă-te, române“, a fost interpretată în primă audiție absolută la Cluj-Napoca în 25 noiembrie 2015; tot astfel compozitorul Cornel Țăranu a finalizat și orchestrat „Caprice roumain“ pentru vioară și orchestră al lui Enescu, „Simfonia nr. 5“, părțile I și IV sau poemul vocal-simfonic „Strigoii“ pentru soprană, tenor, bariton, cor și orchestră, pe versuri de Mihai Eminescu.

Conferința va fi urmată de recitalul susținut de ilustrul pianist Théodore Paraskivesco. Recitalul intitulat „O plimbare muzicală de la J.S. Bach la George Enescu“ va cuprinde piese celebre de Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Chopin, Brahms, Rachmaninoff, Debussy, Bartok, Enescu.

***

La sfârșitul lunii septembrie 2016, acad. Cornel Țăranu va fi invitatul Wayne State University Department of Music, din Detroit, pentru a participa la trei evenimente.

În 28 septembrie, compozitorul Cornel Țăranu va susține un workshop și un seminar pentru clasa de compoziție a Wayne State University Department of Music. În 30 septembrie, tot în cadrul Wayne State University, Department of Music, va participa la o masă rotundă cu tema „A fi compozitor în România“. În aceeași zi, va dirija compoziția sa „Prolegomenes“ și alte lucrări, în cadrul unui concert, la Schaver Recital Hall, Wayne State University.

Secția de arte, arhitectură și audiovizual a Academiei Române
copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006