14 noiembrie 2016

Acad. Ionel Valentin Vlad, Președintele Academiei Române,
a fost decorat cu "Ordinul de Onoare" al Republicii Moldova


Acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române, a primit miercuri, 9 noiembrie 2016, "Ordinul de Onoare" al Republicii Moldova. Decorația a fost înmânată de Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Reședința de Stat.

La festivitate au participat acad. Victor Spinei, Vicepreședinte al Academiei Române, acad. Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, și acad. Ion Tighineanu, Prim-vicepreședinte.

Distincția a fost acordată în semn de recunoaștere a meritelor Președintelui Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad, în consolidarea relațiilor dintre cele două academii și de apreciere a performanțelor remarcabile obținute în activitatea științifică și de cercetare.

În discursul de atribuire, Președintele Nicolae Timofti a precizat: "Am luat această decizie, pentru că îmi este cunoscută foarte bine activitatea Academiei Române, colaborarea frumoasă pe care o aveți cu Academia de Științe a Moldovei și relațiile bune, apropiate care există între noi. Mă bucur că două academii vorbesc aceeași limbă și mă bucur că puteți contribui la dezvoltarea și afirmarea acestor instituții importante din ambele țări".

În cuvântul său de mulțumire pentru înalta distincție primită, Președintele Academiei Române a trecut în revistă momentele esențiale în evoluția colaborării dintre cele două academii și direcțiile definitorii de acțiune comună: "După 1990, am avut o colaborare științifică intensă între Academia Română și Academia de Științe a Moldovei, în cadrul unui acord semnat de acad. Mihai Drăgănescu și Andrei Andrieș (31 octombrie 1990), reînnoit până în 2012. În noiembrie 2014, am semnat cu dl. Președinte, acad. Gheorghe Duca, un nou acord de colaborare, care ne ghidează activitatea în următorii ani prin: identificarea de apeluri de competiții pentru proiecte comune de cercetare fundamentală care pot include activități de cooperare convenite în comun, în special, în cadrul Programului UE de cercetare și inovare Orizont 2020. De asemenea, colaborăm în organizarea școlilor doctorale și în pregătirea cadrelor cu studii avansate, a unor noi elite intelectuale."

Galerie foto
 

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006