5 decembrie 2016

14 membri ai Academiei Române au fost decorați de Președintele României
1 decembrie 2016


14 membri ai Academiei Române au fost decorați de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, pe data de 1 decembrie 2016. Ceremonia de decorarea a avut loc la Palatul Cotroceni, Sala Unirii, cu prilejul Zilei Naționale a României.

În semn de "înaltă recunoaștere și apreciere pentru întreaga lor carieră academică, reprezentând excelența științifică și culturală românească, pentru promovarea imaginii țării noastre în mediile științifice internaționale", membrilor Academiei Române le-au fost conferite următoarele decorații:

Ordinul Național "Steaua României" în grad de Comandor

 • acad. Nicolae Breban

Ordinul Național "Steaua României" în grad de Ofițer

 • acad. Dan Berindei
 • acad. Victor Giurgiu
 • acad. Marius Porumb

Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler

 • acad. Dorel Banabic
 • acad. Alexandru Balaban
 • acad. Aurel Iancu
 • acad. Sabina Ispas
 • acad. Gheorghe Păun
 • acad. Dan Rădulescu
 • acad. Alexandru Surdu
 • acad. Dan Tufiș

Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Mare Cruce

 •  prof.univ.dr. Ioan Dumitrache, membru corespondent al Academiei Române

Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler

 • prof.univ.dr. Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române

Propunerile au fost făcute de Președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad.

În cadrul ceremoniei Președintele Klaus Iohannis a declarat: "De Ziua Națională este firesc să reflectăm atât la ceea ce a contribuit la construcția statului și identității naționale, cât și la viitorul acestora.

Unul dintre pilonii istorici și spirituali ai statului români a fost, este și va fi Academia Română.

De aceea, cu ocazia acestei zile simbolice, mă simt onorat să recunosc meritele celor care și-au pus viața în slujba cunoașterii.

Am remarcat nu numai performanța științifică a celor decorați, ci și preocuparea Academiei Române pentru viitorul României, prin activitatea intensă de reflecție asupra dezvoltării României în următoarele decenii."

Dosar biografic
 

Alexandru BALABAN
Membru titular al Academiei Române

Chimist cu o respectată carieră mondială, autor sau editor a 17 cărți. 75 de capitole în cărți editate de alți editori, peste 780 de articole științifice publicate în periodice de prestigiu din țară și din străinătate, 30 de brevete, dintre care 5 înregistrate în SUA. O serie de descoperiri îi poartă numele. Șeful Laboratorului de compuși organici la Institutul de Fizică Atomică Măgurele, cercetător principal la ONU, Agenția Internațională pentru Energia Atomică din Viena, profesor la Institutul Politehnic București, Universitatea din Leipzig, Ecole Normale Supérieure din Paris, Universitatea Richmond din Virginia, SUA, profesor permanent la TAMUG, SUA. Membru al Academiei Europene de Științe și Arte, al Academiei Mondiale a Chimiștilor Organici Teoreticieni, al Academiei de Științe și Arte Salzburg.

Dorel BANABIC
Membru titular al Academiei Române

Născut 3 octombrie 1956 la Ciceu Giurgești în Bistrița Năsăsud. Inginer, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, director al Școlii doctorale de Inginerie Industrială și Management și al Centrului de Cercetare din aceeași Universitate, director al centrului CERTETA. Profesor invitat la nenumărate universități din lume: Besançon, Paris Nord, RWTH Aachen, Belfast, Metz, Bombay, Palermo, Erlangen, Moscova, Trodheim, Stuttgart. 12 cărți, 6 publicate în străinătate, peste 100 de articole și peste 200 de lucrări prezentate la conferințe internaționale. A coordonat 25 de contracte în România și 12 contracte internaționale. Președinte al Asociației Științifice Europene de Deformarea Materialelor. Președintele Secției de științe tehnice din Academia Română.
Dan BERINDEI
Membru titular al Academiei Române

Istoric, specialist în istorie modernă, Președintele Secției de științe istorice și arheologie din Academia Română, de două ori Vicepreședinte al înaltului for, 45 de ani cercetător la Institutul de istorie "N. Iorga" al Academiei Române. Profesor la Universitatea București și Politehnica București. Autor, singur sau în colaborare, a peste 90 de volume și peste 700 de articole, apărute în prestigioase reviste din țară și străinătate. Membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere, al Academiei Polone de Științe și Litere din Cracovia, membru în Comisia Internațională a Presei, al Asociației de Istorie Contemporană din Franța, al Societății de Istorie Modernă a Franței, al Asociației Istoricilor Europeni, membru de onoare al Societății de Genealogie și Heraldică a Greciei, membru fondator al Societății de Științe Istorice din România ș.a., laureat a numeroase premii decorat de Președinția României cu Ordinul "Steaua României" în grad de Cavaler (2002). Se numără printre principalii donatori ai Academiei Române.
Nicolae BREBAN
Membru titular al Academiei Române

Prestigios prozator și eseist, considerat unul dintre cei mai mari romancieri români. A scris de asemenea teatru și poezie. Reputat polemist. Între romanele celebre se numără: Bunavestire, Animale bolnave, Îngerul de gips, Don Juan, trilogia Amfitrion ș.a., apărute în mai multe ediții și traduse în franceză, germană, italiană, bulgară, letonă, maghiară, suedeză etc. Director al revistei "Contemporanul – Ideea europeană" începând cu 1990. A fost redactor-șef al revistei "România literară" (începând cu 1970), Vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor. Laureat încă de la debut, cu romanul Francisca, de către Academia Română, care i-a acordat Premiul "Ion Creangă". Distins cu Premiul "Opera Omnia" al Uniunii Scriitorilor (2000).
Wilhelm DANCĂ
Membru corespondent al Academiei Române

Născut în 18 mai 1959, la Buruienești, jud. Neamț. Preot profesor, teolog și filosof. Bogată activitate publicistică în domeniile filosofiei și teologiei, concretizată în importante cărți și articole publicate în țară și străinătate. Decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Universitatea București și rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din București. Abilitat în teologie și în filozofie, conduce lucrări de doctorat în domeniul teologie la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, și în domeniul filozofie la Facultatea de Filozofie a Universității din București. Președinte al filialei române a Societății Internaționale "Toma d’Aquino". A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 2013, iar din 2016 a devenit membru activ al Academiei Europene pentru Științe și Arte, cu sediul la Salzburg, în Austria. Distins cu Ordinul Național "Meritul Cultural" în grad de Ofițer.
Ioan DUMITRACHE
Membru corespondent al Academiei Române

Personalitate de seamă a învățământului politehnic românesc: profesor la catedra de Automatică a Universității "Politehnica" București, șeful catedrei, membru al senatului, prodecan și decan al aceleiași Universități. Vicepreședinte al Colegiului consultativ pentru cercetare-dezvoltare (2000-2011) și al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Univesitare (2000-2008). Inițiator și coordonator a numeroase programe de cercetare, organizator al multor manifestări științifice naționale și internaționale. Președinte al Societății de Automatică și Informatică Teoretică, vice-charmain al comitetului tehnic IFAC etc. În 2016 a fondat Grupul Român pentru Cercetarea Creierului sub egida Academiei Române. Doctor honoris causa al multor universități românești. Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de mare Ofițer (2007).
Victor GIURGIU
Membru titular al Academiei Române

Inginer silvic. Personalitate proeminentă a silviculturii române, acad. Victor Giurgiu a adus contribuții de excepție la dezvoltarea științelor silvice și la propășirea silviculturii românești. Apreciat în mod deosebit și în plan european, este autor a numeroase lucrări științifice originale, situându-se printre cei mai fecunzi și valoroși creatori români în domeniul științelor forestiere. Peste 360 de articole, 57 de cărți, opt volume dedicate memoriei și operei unor mari silvicultori românei. Președinte al Comisiei de științe silvice a Academiei Române, membru al Uniunii Internaționale "Pro Silva". Distins cu Ordinul Național "Steaua României". Om care nu s-a abătut niciodată din drumul său pentru a sluji cu credință pădurea și patria.
Aurel IANCU
Membru titular al Academiei Române

Doctor în economie. Stagii de pregătire în SUA, Marea Britanie, Rusia, Cehia, Germania etc. Activitate științifică în modelarea economică, eficiența economică, teoria relațiilor economice internaționale, interdisciplinaritatea în științele economice ș.a. A publicat peste 400 de articole și studii și 21 de cărți. Este coordonator al unor programe fundamentale ale Academiei Române (ESEN 2, ESEN 3), a realizat și coordonat proiecte de cercetare finanțate de instituții internaționale. Membru în International Society for the New Ideas și International Society of Natural Resurses din New York, președinte al Consiliului Național de Statistică, președinte al Consiliului director al Fundației Elias. Vicepreședinte al Secției de științe economice, juridice și sociologie a Academiei Române (2001-2006). Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Comandor (2000).
Sabina ISPAS
Membru titular al Academiei Române

Folcloristă și etnolog, Director al Institutului de Etnografie și Folclor "C. Băriloiu" al Academiei Române. Bogată activitate în domenii precum: rolul și locul culturilor orale în cadrul culturilor locale, naționale și regionale, studiul mecanismelor creației populare, istoria folcloristicii, arhive neconvenționale multimedia, dinamica fenomenului folcloric contemporan etc. Bogată activitate de teren. Membru în International Society for Folk Narrative Research, International Comission of Ballad, membru asociat la Folklor Fellows Network, membru în Comisia de Folclor a Academiei Române, membru fondator
al Asociației de Științe Etnologice din România. Premiul "Etnos" pentru întreaga activitate (2000).
Gheorghe PĂUN
Membru titular al Academiei Române

Născut la 6 decembrie 1950, în comuna Cicănești, județul Argeș, Gheorghe Păun a dezvoltat, de-a lungul a 40 de ani, o carieră științifică națională și internațională de excepție, multidisciplinară, activând în domeniile matematicii, informaticii teoretice, bioinformaticii, lingvisticii. Este inițiatorul, fondatorul sau co-fondatorul unei impresionante serii de teorii sau modele de calcul, studiate și aplicate în zeci de țări din Europa și din lumea întreagă. A inventat calculul cu membrane, de inspirație biochimică (numit și "calcul celular”), a inițiat și dezvoltat școala europeană de computabilitate pe bază de ADN. Este singurul informatician român inclus în Highly Cited Scientists. Membru al International Academy of Mathematical Chemistry, membru al Societății Americane de Matematică, al Societății Române de Matematică și al Societății Române de Informatică ș.a.

Marius PORUMB
Membru titular al Academiei Române

Istoric de artă, profesor asociat și conducător de doctorat la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, fondator și redactor șef al revistei de artă medievală "Ars Transilvaniae". Autor a zeci de cărți de istoria artei, co-autor la tratatul Istoria Românilor (vol. V-VI). Director al Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca al Academiei Române, președinte al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, membru al ICOMOS, al Institutului "Magna Grecia" din Italia, în Arbeitskreis für Siebenburgische Landeskunde e. V Heidelberg. Distins de Președinția României cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, de Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului cu "Crucea Transilvană", Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor al Republicii Franceze.
Dan RĂDULESCU
Membru titular al Academiei Române

Doctor în geologie, profesor universitar, cu intensă activitate științifică, desfășurată îndeosebi în domeniul rocilor vulcanice. Peste 100 de articole și volume. A fost adjunct al ministrului Minelor, Petrolului și Geologiei (1974-1977), ambasador al României în Grecia (1997-2001). Membru și fost președinte al Societății Geologice a României, al Societății Geologice a Franței, al Societății Geologice a Greciei, al Asociației Internaționale de Vulcanologie. Decorat cu Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofițer al Președinției României, cu Ordinul "Phoenix" în grad de Mare Cruce al republicii Elene.
Alexandru SURDU
Membru titular al Academiei Române

Vicepreședinte al Academiei Române (din 2014), președinte al Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie (din 1993). Doctor în filosofie, specializare în logica simbolică și fundamentele științelor. Contribuții în domeniul logicii clasice, a elaborat prima teorie intuitivă a logicii intuiționiste; o teorie originală în filosofia artei; sistemul filosofiei pentadice etc. Peste 650 de lucrări, studii, articole. Președinte al Fundației "Șt. Odobleja", Președinte al Despărțământului Brașov al ASTRA, membru al Uniunii Scriitorilor din România, președinte din partea română al Societății Germano-Române de Filosofie din Karlsruhe. Doctor honoris causa al multor universități românești. Distins cu Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, Crucea Voievozilor Maramureșeni, Crucea Șaguniană.
Dan TUFIȘ
Membru titular al Academiei Române

Inginer, informatician, profesor, inițiatorul școlii românești de inginerie lingvistică. Peste 35 de ani de activitate științifică dedicați domeniului prelucrării automate a limbajului natural. A realizat primul sistem de dialog om-calculator în limba română, prima versiune a sistemului IURES, devenit și primul
produs software de inteligență artificială exportat din România. Din 2001 coordonează dezvoltarea primei ontologii lexicale pentru limba română, în 2005 a inițiat cercetări în domeniul traducerii automate. Este director al Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială al Academiei Române. Peste 70 de prelegeri ivitate în țară și străinătate, membru în comitetele editoriale a 10 reviste internaționale, 150 de comitete de program ale conferințelor de profil.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006